Настъпващата 2022 година ще бъде добра за растежа на световната икономика, но той ще бъде по-слаб в сравнение с много солидната 2021 година, а подемът ще бъде неравномерен, прогнозира главният икономист на швейцарската инвестиционна компания "Шрьодерс" (Schroders) Кийт Уейд.

Постепенното намаляване на помощта за икономиката от правителствата и централните банки ще повлияе значително на перспективите. Възможни рискове са по-висока от очакваното инфлация и забавяне на растежа, изтъква Уейд.

"Шрьодерс" очаква нарастването на световния БВП през 2021 г. да бъде 5,6 на сто, което ще се свие до 4,0 на сто през 2022 г. Световната инфлация се очертава да достигне 3,4 на сто за 2021 година и 3,8 на сто през 2022 г.

Възстановяването на икономиката след пандемията се различава от това при предходните кризи. Сегашната здравна криза породи непредвидени проблеми във веригите за доставки. Възникнаха проблеми и на пазара на труда, като предприятията изпитаха недостиг на работна ръка. Всичко това тласна инфлацията и заплатите по-високо от очакваното.

Дисбалансът в икономическия подем е отразен най-добре в данните за потреблението в САЩ, посочва главният икономист на "Шрьодерс". Цифрите сочат, че обемът на продажбите на дребно, или реалните продажби на дребно, вече са с повече от 10 процента над равнището от преди пандемията. За сметка на това данните за реалните разходи в сектора на услугите все още са с около 2 процента по-ниски в сравнение с тези от преди здравната криза, изтъква Кийт Уейд. Той припомня, че след световната финансова криза през 2009 г. са били необходими четири и половина години, докато продажбите на дребно надхвърлят, в сравними пропорции, равнищата от преди кризата. Сега това отне 18 месеца.

Ускоряването на инфлацията отразява дисбаланс между ограничено предлагане и силно търсене, пояснява икономистът. Централните банки не могат да въздействат върху предлагането (например да ускорят доставките на товари или, във възобновяемата енергия, да накарат вятъра да духа по-силно), но те могат да възстановят баланса с необходимите инструменти в отговор на силното търсене, според швейцарския експерт.

През 2022 г. държавните разходи ще останат солидни, но глобалната бюджетна политика няма да бъде толкова благоприятна, отбелязва икономистът. И това не е изненадващо предвид изобилните разходи през 2021 г. В САЩ импулсът на бюджетната политика върху глобалния растеж се очаква да е по-слаб в сравнение с миналата година. Във Великобритания положението е същото, с очакваното увеличение на корпоративния данък и данъка върху доходите, както и на социалните удръжки.

За сметка на това еврозоната се различава, тъй като в рамките на европейския план за възстановяване се очаква бюджетните разходи да останат солидни. Китай също се очаква да продължи мерките в подкрепа на икономиката и през 2022 г. с увеличаване на заемите на местните власти, но и банките ще бъдат насърчени да отпускат повече кредити.

За да трае растежът обаче правителствата и централните банки трябва да предадат щафетата на частния сектор, отбелязва Кийт Уайд. Потребителят е от основно значение, а се очаква домакинствата да похарчат спестеното по време на локдауните.

Опасенията, че Омикрон засилва риска от стагфлация в световната икономика, са неоснователни, посочва Кристел Ренду де Линт, ръководителка на отдела за инвестиции в инвестиционната компания "Вонтобел" (Vontobel Asset Managment).

По думите й резкият скок на инфлацията е необходимо зло за този ускорен цикъл на растеж, надвишил очакванията не само на пазарите, но и на централните банки. Забавянето на растежа и постепенното изчезване на трудностите с доставките според нея би трябвало да доведат до успокояване на инфлацията в средносрочен план, както и на съпътстващите я вреди като силното покачване на заплатите.

При този сценарий няма особени рискове за растежа, тъй като потребителите ще променят навиците си само ако инфлацията истински се задълбочи. Така че безпокойствата на пазарите от стагфлация както през 1970-те години не са основателни. Кристел Ренду де Линт очаква инфлация над дългосрочното й равнище и забавяне на растежа, но заплатите вече не се индексират спрямо инфлацията, а днешните централни банки са по-независими и вдъхват повече доверие, отколкото по онова време.

Преходът към цифровизация на икономиката през 2022 г. вероятно ще се ускори, което е една от тенденциите след пандемията, изтъква Виктория Стивънс, от инвестиционния отдел на "Лайънтръст" (Liontrust).

Този преход засяга почти всички компании от всички сектори - било в положителен или в отрицателен аспект. Според нея това ще бъде добър попътен вятър за растежа на компаниите с малки капитализации, които поставят технологиите в центъра на своите дейности.

Източник: БТА