Франс Тимерманс, кандидатът на социалистите за председателския пост на Европейската комисия, защити днес във Варшава идеята за въвеждането на минимална заплата във всички страни членки. Това, по думите му, може да се намали нарастващата поляризация между богатите и останалите.

"Имаме нужда от минимална заплата в ЕС, равняваща се във всяка членка на 60 на сто от средната заплата за страната", каза холандският политик, цитиран от АФП и БТА.

Тимерманс участва в дебат, организиран преди изборите на Европейския парламент от полските социалдемократи.

"Трябва да се сложи край на труда, заплащан по 3 евро на час", подчерта Тимерманс. Според него прекалено често работещите в Източна Европа получават значително по-ниско заплащане от колегите си в Западна Европа, а в същото време разходите за живот не са толкова различни.

В 22 страни от ЕС от общо 28-те има официално обявена минимална заплата. Само че разликите са изключително големи от минимума от 460 лева (235 евро) бруто на месец през 2017 година в България до 1999 евро в Люксембург, което прави съотношение едно към 9.

Това съотношение обаче става едно към три, ако тези заплати се съотнесат към разходите за живот във всяка страна, отбелязва АФП.

Тимерманс призовава и за облагане с около 18 процента на големите компании в зависимост от печалбите им, създадени в ЕС, както и за социална европейска политика, за да се намали разликата в жизненото равнище между богатите и не толкова богатите страни.