Нетното търсене на кредити от компании през четвъртото тримесечие на миналата година е намаляло за първи път от 2013 година, според проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Франс прес.

Компаниите са прибягвали по-малко до банкови кредити в Испания и в по-малка степен във Франция, докато нетното търсене се е засилило в Германия и е останало без промяна в Италия, уточнява ЕЦБ. Това е най-лошата информация в тримесечното проучване, подчерта в профила си в Туитър Фредерик Дюкрозе, стратегически анализатор в Пиктет уелт мениджмънт (Pictet wealth management).

Свиването на активността в сферата на кредитирането се обяснява със спада на инвестициите, следващ умерената икономическа активност, обяснява ЕЦБ. Това се наблюдава въпреки възобновяването през ноември на програмата за изкупуване на активи на пазара, с цел да се стимулира икономиката.

Добрата новина според Фредерик Дюкрозе е, че банките са използвали третата вълна щедри заеми от ЕЦБ, обявена през есента, за да превърнат тези ликвидности в заеми за частния сектор.