SVB Financial Group заяви в петък, че е подала молба за контролиранo от съда преструктуриране, съгласно Глава 11* за защита от фалит. Намерението на финансовата група е да търси купувачи за своите активи, дни след като нейното бивше подразделение Silicon Valley Bank беше поето от регулаторите на САЩ, съобщи Ройтерс (Reuters).

Предприетият ход за започване на процедура по несъстоятелност идва, след като спешните мерки за укрепване на доверието досега не са успяха да разсеят притесненията за финансова зараза, отбеляза агенцията.

Акциите на големите банки паднаха между 1,5% и 3% в началото на търговията днес. 

Въпреки подкрепата, която получи от други финансови институции,  остана под натиск. В предиобедната търговия на Уолстрийт книжата поевтиняха с около 24 на сто, повличайки надолу и котировките на други регионални банки като PacWest, Western Alliance и KeyCorp, съобщиха CNBC и БТА. Късно снощи 11 големи американски банки обещаха да депозират 30 млрд. долара във First Republic Bank като знак на доверие в нея.

Книжата на финансовите играчи загубиха милиарди долари от стойността си след колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank миналата седмица, докато кредитният стрес се влоши за най-големите банки на Уолстрийт (Wall Street), изтъква Ройтерс.

Калифорнийските регулатори затвориха Silicon Valley Bank миналия петък и назначиха Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) за синдик. Фалитът е най-големият колапс след случилото се с Washington Mutual фалира по време на финансовата криза от 2008 г.

SVB беше принудена да продаде на Goldman Sachs портфейл от съкровищни облигации и обезпечени с ипотека ценни книжа на загуба от 1,8 милиарда долара, след като повишаването на доходността намали стойността.

За да запуши тази дупка, банката се опита да набере 2,25 милиарда долара в обикновени акции и конвертируеми привилегировани акции, но изплашени клиенти изтеглиха спестяванията си, което доведе до изтичане на 42 милиарда долара за един ден.

Фондовете на SVB Securities и SVB Capital и партньори на холдинга не са включени в документацията по Глава 11. Компанията заяви също, че планира да продължи оценката на алтернативите за бизнеса, както и на другите си активи и инвестиции.

Ройтерс съобщи в сряда, че компанията-майка проучва търсенето на защита от фалит, за да продаде своите активи.

Компанията заяви в петък, че разполага с ликвидност за около 2,2 милиарда долара. В края на миналата година активите й се оценяваха на 209 милиарда долара. 

*Фалитът по Глава 11 позволява на компанията да остане в бизнеса и да преструктурира задълженията си.
Ако компания, която подава документи за третиране по Глава 11, избере да предложи план за реорганизация, това трябва да е в най-добър интерес на кредиторите.
Ако длъжникът не представи план, кредиторите могат да предложат такъв вместо него.
Много големи корпорации, включително General Motors и K-Mart, са използвали фалитите по Глава 11 като възможност да преструктурират дълговете си, като същевременно продължават да правят бизнес.