Странни неща стават на криптопазарите. Докато цената на криптовалутите трайно спада през последните месеци, един друг вид криптоактиви - т. нар. незаменими токени (NFTs) привличат все повече внимание. По данни на специализирания сайт "Блок рисърч" през януари обемът на продажбите на незаменими токени е скочил три пъти в сравнение с декември и се измерва в милиарди долари под формата на криптовалута.

По-голямата част от тази търговия е осъществена през една нова платформа - "ЛуксРеър" (LooksRare), която е специално създадена и представяна като децентрализиран конкурент на вече утвърдената "ОупънСий" (OpenSea). Самата "ОупънСий" все пак също се възползва от случващото се и успя да удвои търговския си обем.

Макар поевтиняването на криптовалутите да улесни придобиването на незаменими токени, експертите са на мнение, че скокът на пазара в голяма степен е изкуствен и спекулативен. Според мнозина масовата търговия в "ЛуксРеър" е генерирана от собственици на дигитални активи, които всъщност ги продават сами на себе си през няколко портфейла и така надуват стойността им.

Тази практика, наречена "уош трейдинг" (wash trading), е добре известна, но в света на криптоактивите е трудна за доказване, тъй като по принцип портфейлите са анонимни. Похватът е налице и извън дигиталния свят. Според Инвестопедия "уош трейдинг е незаконна практика на закупуване на акции на компания чрез един брокер и продаването им чрез друг".

През 2017 г. Съветът за ценни книжа и борси на Индия дори излезе със специално указание как да се действа при установени случаи на "уош трейдинг". Повод за това стават действията на брокера Кетан Парех Скам, който използвал "кухи" фирми, за да "търгува" с акциите на 10 евтини и непопулярни компании и така да раздуе цената им.

Случващото се в "ЛуксРеър" не изключва да е в ход подобна практика. Само за първите 24 часа след стартирането си в началото на януари платформата е реализирала продажби за над 100 милиона долара. "Гугъл трендс" (Google Trends) отчита сериозен интерес от страни като Русия, Украйна и Турция.

Анализатори още тогава посочиха, че вероятно става дума за балон, който се надува с единствената цел да се спука в подходящия момент. Или още по-тривиално - за пране на пари.

За късмет на "ЛуксРеър" тя тръгна, в момент когато "ОупънСий" беше подложена на сериозни критики, че не е успяла да забележи и възпре хакери, проникнали в системите й и сдобили се с незаменими токени на цени под пазарните.

От старта си до края на януари на "ЛуксРеър" е реализиран търговски оборот от няколко милиарда долара. Той е безпрецедентен и забележителен, а същото важи и за средния обем на трансакция, който възлиза на 415 000 долара. Платформата е организирана така, че да дели печалбите с търговците, което я прави удобна за "уош трейдинг", посочват анализатори от "КойнТелеграф" (CoinTelegraph).

И все пак какво точно се случва в "ЛуксРеър"? На 12 януари компютърно генерирано изображение на човек е продадено за 50,6 милиона долара в криптовалута. Пет минути по-късно същият незаменим "мийбит" (Meebit) токен - образ с лилави шорти и зелени маратонки, е продаден отново на бившия си собственик срещу 49,6 милиона долара, отбелязва Ройтерс.

Въпросният "мийбит", който може да бъде използван като илюстрация за профил, е разменен между два анонимни криптопортфейла. Макар използваната блокчейн технология да създава публичен запис, когато се продава незаменим токен, тя не записва имената на купувача и продавача. А един човек може да има много портфейли и да играе и двете страни в една търговска сделка.

И още. От 11 януари до края на месеца, например, друг "мийбит" - със спортно облекло и конска опашка, преминава между три портфейла над 100 пъти, като цената варира от 3 до 15 милиона долара. Между 12 и 19 януари друг токен от вида "луут" (Loot), представляващ виртуално оборудване за онлайн приключенски игри, е разменен 76 пъти между два портфейла на цена от 30 000 до 800 000 долара.

Тази "експресна" търговия е дала възможност на "ЛуксРеър" да реализира търговски оборот от поне 10,8 милиарда долара от старта си в началото на януари, сочат данни на пазарния тракер "ДапРaдaр" (DappRadar). От всички сделки на незаменими токени през януари, 27-те най-скъпи, възлизащи на общо 1,3 милиарда долара, са извършени от едва два портфейла, опериращи именно на "ЛуксРеър". А стоте най-скъпи сделки на обща стойност от 2,3 милиарда долара са реализирани от 16 портфейла на същата платформа. Според финансовия директор на "ДапРадар" Модеста Масоа категорично не става дума за истинско търсене и истинска търговия.

Пак по данни на "ДапРадар" изключителната активност в "ЛуксРеър" е дала възможност на платформата през януари да изпревари "ОупънСий" по обем на търговията, въпреки че там оперират едва 3500 търговци дневно, а на вече четиригодишната "ОупънСий" - между 57 000 и 90 000.

И все пак тази търговска активност хвърля известна светлина върху неясния и спекулативен характер на индустрията за незаменими токени, която през 2021 г. генерира продажби за 25 милиарда долара.

Интересът към новия пазар е подхранван с колекционерски закачки като "криптопънкове" (CryptoPunks) или "отегчени маймуни" (Bored Apes), алгоритмично генерирани изображения, продавани за милиони. Те привлякоха и знаменитости. Неотдавна Парис Хилтън и тв водещият Джими Фалън показаха своите "отегчени маймуни".

Няколко големи компании, сред които "Кока-Кола" (Coca-Cola) и "Гучи" (Gucci), също решиха да пробват пазара и пуснаха свои незаменими токени. А най-малко 1 долар от всеки 20, реализирани от аукционните къщи през миналата година, е дошъл от продажбата на такива токени.

Какво следва? Властите по цял свят вече открито се тревожат, че ръстът на криптоактивите може да подрие финансовите системи, да навреди на инвеститорите и да подхрани престъпността. Засега обаче вниманието им е съсредоточено върху криптовалутите, а не върху незаменимите токени, за които тепърва трябва да бъде решено как точно да бъдат класифицирани, тъй като са твърде разнообразни по природа.

Според Хейгън Руук от глобалната правна кантора "Рийд Смит" (Reed Smith), цитиран от Ройтерс, на този етап властите са на мнение, че токените не могат да бъдат регулирани като финансови продукти. Те, стига да се наистина уникални, биха могли да бъдат класифицирани като продукти с колекционерска стойност, произведения на изкуството или медийно съдържание.

И докато властите се начудят, платформи като "ЛуксРеър", създадени и управлявани от полуанонимни персонажи, известни само с псевдоними, в случая - Гътс и Зод, ще продължат да се възползват от широко отворените врати и да трупат печалби. Пък било то и (засега) предимно виртуални.