Споделени пътувания ползват предимно млади хора, преобладаващо мъже. Това са впечатленията на Калоян Илиев - инициатор за създаването на онлайн платформа за споделени пътувания, която вече е разработила и мобилно приложение за различни смартфони, предаде БТА.

Българинът е малко консервативен, по-трудно ще го накараш да сподели автомобила си, коментира заместник-министърът на околната среда и водите Владимир Дончев.

По думите му обаче подобни практики могат да се развият в институциите или отделните компании по отношение на служителите им.

Заместник-министърът подчерта, че част от усилията на МОСВ за развитие на устойчивата градска мобилност се изразяват в подкрепата на кампании като европейската "Do the right mix".

Нейният тазгодишен акцент в България е популяризиране на споделените пътувания.

Комбинираният начин на придвижване в града чрез тях, чрез градския транспорт или с велосипед, води до намаляване на вредните емисии, подобряване на качеството на въздуха, който дишаме, а оттам - и на здравословното състояние и качеството на живот на всички, подчерта Дончев.

У нас съществуват около 100 фейсбук групи за споделено пътуване, от които 3-4 имат по 8 000-12 000 потребители.

Сметките показват, че потребителите в България, които ползват възможността за споделено пътуване са около 50 хиляди, изчислява Илиев, чиято самостоятелна онлайн платформа ползват над 1500 души.