Щатският долар пада спрямо повечето основни валути, докато еврото е стабилно, но остава близо до паритетното ниво, което все още не е достигнато, откакто започна стремителното поевтиняване на общата европейска валута в края на миналата седмица.

В подкрепа на еврото са данните за инфлацията в Германия, която за юни се забавя до 7.6% в сравнение със същия месец на 2021 година, докато месец по-рано Федералната статистическа служба на Германия (Destatis) отчете нарастване на потребителските цени с 7.9 на сто. На месечна база, спрямо май, цените са се повишили с 0.1%.

Потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на "Евростат", са се повишили с 8.2% на годишна база през юни, дока за май "Евростат" отчете нарастване на инфлацията в Германия с 8.7 на сто, което означава, че нарастването на потребителските цени също се забавя.

Във фокуса на вниманието на пазарните участници в сряда са данните за инфлацията в САЩ за юни, които ще бъдат публикувани от Министерството на труда на страната след 15.30 часа българско време.

Общата прогноза на анализатори, анкетирани от Trading Economics, е, че инфлацията в Съединените щати се е ускорила миналия месец до 8.8% в годишно изражение от 8.6% през май.

Високата инфлация изисква от Централната банка на САЩ бързо затягане на паричната политика, което ще допринесе за значително укрепване на долара, започнало от началото на тази година.

Европейската валута междувременно е подложена на натиск заради нарастващите очаквания за влошаване на икономическата ситуация в еврозоната в резултат на намаляването на доставките на руски газ за региона, отбелязва Dow Jones.

Отслабването на еврото е благоприятен фактор за износителите от еврозоната, но не помага на Европейската централна банка (ЕЦБ) в борбата с инфлацията, която е най-висока от 40 години.

В същото време влошаващите се перспективи пред икономиката на еврозоната означават, че ЕЦБ няма да може да затегне паричната си политика наравно с Федералния резерв на САЩ (Фед), смятат експерти.

Миналия месец ЕЦБ обяви, че възнамерява да повиши основния лихвен проценти за първи път от 2011 г. насам - с 25 базисни пункта. Междувременно Фед вече повиши лихвите със 150 б.п. през настоящата година.

3e-news.net