По време на днешната търговия еврото падна близо до паритет спрямо щатския долар за първи път от 20 години насам поради опасения, че кризата в европейската икономика може да се окаже по-голяма, отколкото в САЩ.

Още в началото на валутната търговия в Западна Европа еврото се понижи с 0.32% до 1.0010 долара спрямо 1.0042 долара при затварянето на пазара предишния ден, в който еврото загуби 0.25%, поради опасенията, че енергийната криза ще изпрати Европа в дълбока рецесия и ще затрудни Европейската централна банка (ЕЦБ) да затегне паричната политика.

Еврото вече няколко пъти през последните търговски сесии отбеляза минимални стойности от 2002 година, откакто беше въведено за разпращане в еврозаната.

Ключовият газопровод Северен поток 1 влезе в годишен планов ремонт на 11 юли и подаването на природен газ беше спряно за 10 дни, но вече се чуват предупреждения, че доставките може да не се върнат на сегашните нива след приключване на прегледа.

Междувременно се очаква ЕЦБ да повиши основните лихвени проценти с 25 базисни пункта по-късно този месец, първото увеличение от повече от 11 години, докато Федералният резерв на САЩ (Фед) се очаква да повиши основната лихва с нови 75 базисни пункта, след общото увеличение от 150 базисни пункта от март насам.

Доларът поскъпва напоследък, тъй като търговците разглеждат американската валута като защитен актив, който може да помогне за запазване на капитала в случай на рецесия в световната икономика, пише Trading Economics.

Освен това, доларът е подкрепен от очакванията, че Фед ще повиши основния си лихвен процент отново през юли със 75 базисни пункта, за да ограничи инфлацията, която е рекордно висока от 40 години насам.

В сряда ще бъдат публикувани данните за потребителските цени в САЩ през юни. Експертите очакват инфлацията в страната да се ускори до 8.8% от 8.6% месец по-рано. Ако прогнозите се сбъднат, има голяма вероятност отново да се стигне до паритет между еврото и долара, а някои по-смели анализатори дори допускат еврото да падне под един долар.

3e-news.net