На едното допитване, с гласовете на около 75,7 процента от избирателите казаха "Не", като отхвърлиха радикален план за разрешаване единствено на централната банка да емитира пари. Мнозинството от гласоподавателите във всички швейцарски кантони са се обявили против предложението, сочат окончателните резултати.

Евентуалното одобряване на плана щеше да означава радикална промяна на швейцарската финансова система. Безпокойствата за потенциалните рискове за националната икономика изглежда са убедили избирателите да отхвърлят предложението, отбелязва Ройтерс, на която се позова БТА.

ДПА посочва, че вносителите на проекта са искали да реформират паричната система на Швейцария, за да бъде защитена икономиката при бъдеща криза. Концепцията, разработена от германски и швейцарски икономисти, щеше да предотврати прекомерното отпускане на кредити от търговските банки, тъй като щеше да даде монопол на централната банка върху емитирането на пари. Тя обаче се натъкна на съпротива от страна на всички основни политически партии, както и на компании и банки, според които би навредила на кредитната система.

Сега швейцарските банки могат да отпускат заеми само ако са се сдобили с еквивалентна сума от централната банка, други кредитори или депозити на клиенти. Ако планът бе одобрен, Швейцария щеше да стане първата държава в света с монопол на централната банка върху емитирането на пари, отбелязва ДПА.

Франс прес посочва, че едва около една десета от паричната маса в Швейцария е емитирана от централната банка.

На другия референдум, 72,9 процента от избирателите казаха "Да", като подкрепиха блокирането на достъпа в страната до чуждестранни сайтове за хазартни игри и разрешаването само на такива, регистрирани в Швейцария, предаде Франс прес, като се позова на прогнозни резултати на обществената телевизия.

Гласоподавателите във всички швейцарски кантони са подкрепили предложението. На референдума обаче са гласували едва около една трета от избирателите.

Референдумът бе за вече одобрен от парламента нов закон за хазартните игри, който е един от най-рестриктивните в Европа. Той е благоприятен за швейцарските казина и лотарии, отбелязва Франс прес.

Младежките организации на Зелените и на либералите обаче събраха подписи за организиране на референдум за закона, обвинявайки правителството в авторитарни методи и цензура в интернет.

Нормативният акт, който ще влезе в сила догодина, ще въведе данък върху хазартните игри с цел отчисляване на средства за програми за борба срещу пристрастяването към хазарта и подпомагане на зависими хора.

На трети референдум днес, жителите на Вале казаха "Не" и отхвърлиха възможността швейцарският кантон да приеме зимните олимпийски игри през 2026 година, предаде Асошиейтед прес.

Почти 54 процента от гласувалите са се обявили против евентуалното провеждане на олимпиадата в град Сион.

Местните власти дадоха да се разбере, че няма план Б и с кандидатурата е свършено.