Бившият главен изпълнителен директор на "Райфайзен" (Raiffeisen) в Швейцария Пиерен Винченц беше осъден на 3 години и 9 месеца затвор за измами и други престъпления в процес, който завладя нацията с твърдения за измамни сделки и огромни сметки в стриптийз клуб, предаде Ройтерс.

Винченц е бивш швейцарски "банкер на годината".

В рамките на един от най-шумните корпоративни процеси в алпийската страна областният съд в Цюрих призна Винченц за виновен по няколко обвинения и го оправда по още няколко. Заедно с него на подсъдимата скамейка бяха още шестима души.

Прокуратурата искаше присъди между 2 и 6 години за шестима от обвиняемите, както и финансови наказания, възлизащи на 70 милиона швейцарски франка (75 милиона долара).

Делото беше съсредоточено около конфликт на интереси при сделки с компании, в които Винченц и още един от обвиняемите са имали участие. И двамата бяха обвинени във фалшифициране на документи.

Други обвиняеми бяха обвинени в антиконкурентно поведение и в съучастие в корпоративните сделки, чрез които прокурорите твърдят, че са направили милиони.

Процесът, който поради големия обществен интерес беше преместен от съдебната палата в театъра Фолксхаус в Цюрих, също включваше предполагаема злоупотреба от 65-годишния мъж с корпоративни средства.

Пред съда през януари, когато започна процесът, Винченц заяви, че похарчените близо 200 000 франка в стриптийз клуб са били изразходвани с "бизнес цели". Други 700 франка, похарчени за обяд с жена, с която Винченц се запознал в платформата "Тиндър" (Tinder), също били напълно оправдани, тъй като той смятал да я наеме за работа в сектор за недвижими имоти.

Как се прави бизнес в барове

Говорейки пред съдиите през януари, след като те отхвърлиха исканията на защитата за отлагане на изслушванията или за преразглеждане на обвиненията, Винченц каза, че някои от сметките, включително за адвокат, консултиран след "битката" в хотелската стая, са били разходвани по погрешка, но са били основно добросъвестни бизнес разходи.

В сметките се включват близо 4000 шв. франка (около 4300 долара) за ремонт след погром на хотелска стая в петзвездния "Цюрих Парк Хаят" (Zurich Park Hyatt) след "кавга" между Винценц и танцьорка в стриптийз клуб, с която излизал по това време.

"По отношение на (посещенията) на барове и нощни клубове, напълно подкрепям, че те бяха оправдани от бизнес гледна точка", каза Винценц, облечен в бяла риза с отворено деколте и тъмен костюм, със светлосива коса, плътно подстригана - отбеляза Ройтерс през януари.

"Има отделни фактури, които се появиха в раздела за командировките, които (трябваше да бъдат) частни, но като цяло те бяха оправдани от моята бизнес дейност."

Докато повечето посещения в кабарета са последвали бизнес вечери или събития, някои са направени спонтанно за срещи с предприемачи и мениджъри, каза Винценц, добавяйки, че е бил натоварен от Райфайзен да развие присъствието и публичния профил на банката.

"Правилно ли разбирам твърдението ви, че когато сте отишли ​​сам в кабаре, там неизменно присъстват бизнесмени и всяка покана е отправена в бизнес интерес на Райфайзен?" — попита го един от съдиите.

"Нямах чувството, че съм направил нещо престъпно", заяви Винченц.

"Сериозни недостатъци"

През 2018 г. финансовият надзор на страната FINMA (Swiss Financial Market Supervisory Authority) откри "сериозни недостатъци" в Райфайзен, включително конфликти на интереси и неадекватен надзор при разследване, свързано с обвиненията в измама срещу Винценц.

FINMA прекрати производството си срещу Винченц в края на 2017 г., след като той подаде оставка от всички изпълнителни управленски позиции в швейцарските финансови институции и обеща да не поема подобни роли в бъдеще.

Швейцарската прокуратура обаче започна разследване и Винченц беше задържан в ареста за три месеца и половина през 2018 г.

Райфайзен отказа коментар по случая, освен че е частен тъжител в наказателното производство. Групата не бе изправена пред никакви обвинения и заяви, че е подобрила корпоративното управление след разследването на FINMA.