Швейцарската банка Креди Сюис (Credit Suisse) съобщи, че е приела оставката на главния изпълнителен директор Тиджан Тиам след скандал за следене на служители, предаде Ройтерс.

Цюрихската банка уточни, че той ще бъде заменен от Томас Готщайн, който е шеф на швейцарското подразделение на банката.

Съветът на директорите на банката съобщи, че председателят му Урс Ронер има подкрепа да завърши мандата си, приключващ през април 2021 година.

Втората по големина швейцарска банка е засегната от разрастваща се криза от септември, когато нейният бивш виден мениджър на активи Икбал Хан, преминал на работа в конкурентната Ю Би Ес (UBS), след като влезе в разпра с частен детектив, който е следял него и съпругата му в центъра на Цюрих.

Случаят с шпионажа, разпореден от главния оперативен директор на банката Пиер-Оливие Буе, се разшири, след като се появиха допълнителни жалби за следене.

Швейцарският финансов регулатор води собствено разследване, след като банката в последствие призна, че е следила и шефа на "Човешки ресурси" Петер Гьорке.

Тиам отново заяви, че не е знаел нищо за следенето на Хан или Гьорке.

Не съм знаел за следенето на двамата колеги, посочва Тиам в съобщението на Креди Сюис и изразява съжаление за случилото се