Издирваният с червена бюлетина от Интерпол турчин Мехмет Айдън се предаде на турските власти в генералното консулство в Сао Пауло, Бразилия, съобщиха турските медии.

Мехмет Айдън, по прякор "Биволчето", се счита за един от най-крупните измамници в Турция през последните години. Той е шеф на финансовата пирамида, наречена "Чифтлик банк" (Çiftlik Bank), създадена през 2016 г.

За две години, от създаването на пирамидата до бягството му от Турция през 2018 г., както бе установено, той е измамил над 132 хиляди души, от които е събрал 1,14 млрд. турски лири.

Схемата, по която действаше "Чифтлик банк" е взаимствана от популярната игра Farmville. Инвеститорите са влагали пари за закупуване на крави, кокошки, пчели и други животни, които да се отглеждат във ферми и пчелини, а "собственикът" на животните получава дивиденти от продадените продукти - мляко, яйца, мед и др. По онова време по турските теливизии се въртяха реклами на "Чифтлик банк", а в редица окръзи на страната бяха разкрити нейни клонове.

След като "ужилени" започнаха да се оплакват, турските власти предприеха наказателни мерки срещу "Биволчето", но той заедно със съдружниците си вече бе напуснал страната. Турски съд заведе дело за измама в крупни размери.

По искане на Турция Мехмет Айдън бе включен за издирване в червената листа на Интерпол.

Преди време един от издирваните негови шестима съдружници - Дюзгюн Генч, бе задържан от властите в България.

Босът на "Чифтлик банк" Мехмет Айдън ден преди да се предаде на властите в турското консулство в Сао Пауло във видео обръщение, излъчено в Ютуб, заяви, че ще се предаде на турските власти. В същото видео макар да призна, че е инициатор и създател на "Чифтлик банк", той отрече обвиненията в измамничество и присвояване на парични средства за лично облагодетелстване и дори се обяви за потърпевш от действията на злонамерени хора.

"Ще се предам доброволно на турското правосъдие, защото съм уверен, че ще се установи истината и че съм невинен", заяви той.

По данни на Турския съвет за инвестиции, една част от събраните от Мехмет Айдън по сметката на "Чифтлик Банк" средства са били преведени в клон на банката на негово име и на името на жена му в непризнатата официално Севернокипърска турска република.