Анонимни търговци продават стари електроуреди, като ги представят за нови. За измамата сигнализират десетки "ужилени", получили техника с дефекти след покупка от интернет, съобщи Нова тв.

Такъв е случаят на Доротея Георгиева. В края на миналата година атрактивна оферта за електроуреди привлича вниманието й - техниката се рекламира във Facebook група за продажба на нови уреди, внос от Германия. Жената купила пералня, комбинирана със сушилня за 999 лева.

Още при разопаковането на уреда обаче останала неприятно изненадана.

"Дойде същият уред, но се оказа, че той съвсем не е нов. Още при доставката беше без опаковка, без ръководство за употреба, без упътване. Един от маркучите липсваше", разказва тя. 

Въпреки това решила да пробва дали пералнята работи нормално.

"Когато я отворихме, се оказа, че вътре има вода. Допуснахме, че може би е заради проверка на уреда", обясни жената. Неприятните изненади обаче не спират до тук.

"Монтирахме пералнята и я използвахме веднъж. При втория ни опит се изписа надпис "грешка"", разказа Доротея.

Жената опитала дори да свърже пералнята с мобилно приложение, от което дистанционно да управлява работата. Тогава окончателно разбира, че техниката, която е купила, вече е ползвана.

"Изписа, че серийният номер на този уред е вече регистриран на друг потребителски профил", обясни тя.

Доротея опитва да се свърже с търговеца, за да поправи дефектите или смени пералнята с нова. Първоначално получава обещание, че уредът ще бъде ремонтиран. Обещанието обаче остава само на думи.

"След това отново звънях на посочените телефони в страницата - там никой не вдигна, писах съобщения, но никой не отговори. Накрая просто ме блокираха", разказа още Доротея.

Проверка във форумите в интернет показва, че ужилените купувачи от тази група са десетки. Уредите, които купуват, са различни, но при всички вместо поръчания нов, идва стар или с дефекти.