Помещенията на няколко банки в Германия бяха претърсени днес в рамките на разследването на мащабния скандал за данъчна измама, наречен "cum ex", съобщи Франс прес.

Обиските са насочени към служители и високопоставени лица от тези банки, съобщи пред АФП прокуратурата в Кьолн и потвърди информацията в медиите.

Обиските са част от разследването срещу много хора, обвинени в укриване на данъци в рамките на "cum ex" договорености, уточни прокуратурата.

Обиските бяха направени в Мюнхен, Франкфурт и Хамбург, добави прокуратурата, която не цитира обискираните банки.

Икономическият вестник "Ханделсблат" съобщи, че ще бъдат претърсени помещенията на частната банка Хок енд Ауфхаузер (Hauck & Aufhauser) във Франкфурт и Мюнхен и банката Фаренголд (Varengold) в Хамбург.

Разследващите търсят необходимите доказателства за по-нататъшното изясняване на сложни факти, свързани с този мащабен случай на данъчна измама.

Какво представлява "cum-ex"

Споразумението "cum-ex" се изразява в закупуване и препродажба на акции около деня на изплащане на дивидента, толкова бързо, че данъчната администрация да не идентифицира истинския собственик.

Манипулацията, която изисква съгласието на няколко инвеститора, позволява да се поиска няколко пъти един и същи данъчен кредит върху печалбите, свързани с дивидента, нанасяйки така щети на данъчните служби.

Според оценка на Министерство на финансите на Германия, публикувана в началото на септември, загубите за германската хазна от тази данъчна кражба се равняват на 5,5 милиарда евро.