Състоянието на десетте най-богати хора в света е нараснало двойно от началото на пандемията, се посочва в документ, изготвен от неправителствената организация "Оксфам" (Oxfam) и цитиран от ДПА и БТА.

Междувременно се очаква над 160 милиона души да се окажат под прага на бедността, според доклада "Неравенството убива", публикуван днес преди оповестяването на програмата на Световния икономически форум в Давос.

Според документа все по-големите икономически, полови и расови неравенства, както и неравенството, което съществува между страните, унищожава света, в който живеем.

"Това не е въпрос на случайност, а на избор. "Икономическо насилие" се извършва, когато структурните политически избори са направени в услуга на най-богатите и най-могъщи хора. Това причинява пряка вреда на всички нас и на най-бедните, жените и момичета и най-вече на расовo разделените групи", пишат авторите на документа.

"Никога не е било толкова важно, колкото сега, да започнем да поправяме неправдите от това непристойно неравенство чрез "отнемане" на част от огромното богатство на елита, включително и чрез данъчно облагане. Тези пари трябва да се върнат обратно в реалната икономика и да спасят животи", заяви главният изпълнителен директор на "Оксфам" Габриела Бухер.

Пандемията от Ковид-19 извади на бял свят както мотива за алчността, така и възможността с политически и икономически средства крайното неравенство да стане инструмент за икономическо насилие", добави тя.

Авторите на документа призовават за ограничаване на прекомерното богатство чрез постепенно облагане с данъци, доказали се във времето държавни мерки за борба с неравенството и смели промени в икономиката и обществото.

Годишният икономически форум в Давос, който трябваше да се проведе тази седмица, бе отложен заради пандемията. Фондацията организатор обаче ще събере водещите политици чрез онлайн връзка.