Министерството на финансите на САЩ започна да прилага т. нар. извънредни мерки, чрез които да поддържа платежоспособността на федералното правителство, след като днес администрацията достигна тавана на дълга си, съобщават световните агенции и БТА.

В писмо до председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти финансовият министър Джанет Йелън отбелязва, че ведомството ще отмени нови инвестиции в програмата за пенсионно осигуряване на държавните служители, във Фонда за хората с увреждания и във Фонда за здравно осигуряване на пощенските служители от днес до 5 юни.

Тя обаче предупреждава, че мерките са свързани със значителна несигурност, ако Конгресът не приеме закон за увеличаване на лимита за дълга, който в момента е на ниво 31,4 трлн. долара.

Правителството на САЩ никога не е изпадало в неплатежоспособност по дълга си, припомня Си Ен Би Си, но допустимият таван на задълженията бе повишаван 22 пъти от 1997 г. до 2022 година, според данни на Службата за бюджетна отговорност.

Администрацията на Байдън ще приоритизира преговорите за нов лимит след изтичане на крайния данъчен срок в средата на април, според високопоставен представител на Белия дом.