Очаква се по-късно в четвъртък американското правителство да достигне законовоустановения лимит на дълга си от 31,4 трилиона долара на фона на противопоставянето между контролираната от Републиканска партия Камара на представителите (долната камара на Конгреса) и Демократическата партия на президента Джо Байдън. Това може да доведе до фискална криза през идните месеци, пише Ройтерс в анализ по темата.

Републиканците, които неотдавна спечелиха мнозинство в 435-местната Камарата на представителите, се стремят да използват тавана на федералния дълг, определен от Конгреса, за да изискат съкращения на разходите от президента Байдън и контролирания от Демократите Сенат, предаде БТА.

Крайният срок за достигане на лимита на дълга няма да има незабавен ефект, тъй като финансовото министерство е готово да започне да прилага спешни мерки за управление на паричните средства, за да предотврати неизпълнението на вече съществуващите задължения.

По-сериозни рискове ще надвиснат над американската администрация към юни, когато ще наближи денят, след който министерството ще изчерпи капацитета на спешните мерки.

Преди да бъде достигнат този краен срок обаче, засега няма признаци, че която и да е от двете партии е готова да отстъпи.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер коментира евентуалното увеличение на лимита на американските дългови задължения, като каза, че "това е нещо, което трябва да бъде направено без условия. Не бива да преговаряме около него. Основно задължение на Конгреса е да го направи".

Представители на американската администрация припомниха, че републиканците в Конгреса са подкрепили многократни увеличения на тавана на дълга, когато техният съпартиец Доналд Тръмп беше президент.

Вместо вдигане на лимита обаче сега републиканците следват план за "приоритизиране на дълга". Според плана предотвратяването на неизпълнението на задълженията трябва да се постигне чрез приоритизиране на плащанията по дълга и различни други плащания, като тези, свързани със социалното осигуряване и медицинската помощ. Републиканците се надяват да завършат законодателството си до края на март.

Перспективата за изостряне на ожесточената битка за тавана на дълга предизвика загриженост сред политиците във Вашингтон, но и сред инвеститорите на Уолстрийт. Тя може да бъде толкова разрушителна, колкото ситуацията през 2011 г., която доведе до понижаване на кредитния рейтинг на САЩ, както и до години на принудителни съкращения на вътрешни и военни разходи.

"Няма да просрочим плащанията по дълга. Способни сме да управляваме обслужването му", каза пред Ройтерс републиканецът Чип Рой. "Не трябва и "на сляпо" да увеличаваме тавана на дълга", добави той.

"Вече вървим към рецесия. Въпросът е как ще изглежда - освен ако комбинацията от парична политика и фискална политика не ни спаси от глупостта да похарчим толкова много пари", предупреди Рой.

Републиканският план призовава за постепенно балансиране на федералния бюджет до 10 години, чрез ограничаване на дискреционните разходи (разходи, имащи въздействие върху бюджетните параметри и основните фискални показатели - бел. р.) до нивата от 2022 г., както и използването на надзорния орган на Камарата на представителите за определяне на федерални програми, които могат да бъдат премахнати или намалени.

За първи път Конгресът на САЩ приема законово установен таван на дълга, който правителството може да емитира, през далечната 1939 година.