Американският финансов министър Джанет Йелън е уведомила Конгреса на САЩ, че страната вероятно ще достигне законовия лимит на дълга си в четвъртък, 19 януари, което ще принуди ръководеното от нея ведомство да предприеме "извънредни мерки", за да предотврати изпадането в неплатежоспособност, съобщи Асошиейтед прес.

Тези мерки биха включвали забавяне на някои плащания, например вноските към пенсионните планове на федералните служители, за да се осигури известна свобода за извършване на други плащания, които се считат за съществени, включително тези, свързани със социалното осигуряване и дълговите инструменти, допълва БТА.

На 16 декември 2021 г. Конгресът увеличи законовия лимит на дълга на САЩ до приблизително 31,381 трилиона долара. Лимитът на дълга е общата сума пари, която правителството на Съединените щати е упълномощено да заема, за да изпълни съществуващите си задължения, уточнява в писмото си Йелън до Конгреса.

В него тя е посочила още, че въпреки че финансовото министерство не може да прецени колко дълго извънредните мерки ще позволят на САЩ да продължат да плащат задълженията си, то "е малко вероятно паричните средства и извънредните мерки да бъдат изчерпани преди началото на юни".

Белият дом призова американския Конгрес да увеличи тавана на дълга на страната

Белият дом призова днес американския Конгрес да увеличи тавана на дълга на страната и предупреди, че няма намерение да преговаря с републиканското мнозинство в Камарата на представителите, за да постигне организирането на вот по този въпрос, предаде Франс прес.

"Ние няма да преговаряме", заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, след като американската министърка на финансите Джанет Йелън предупреди, че САЩ ще достигнат законовия лимит на дълга на 19 януари.

Конгресмените от двете партии обикновено сътрудничат по въпроса и така и трябва, заяви говорителката и добави, че въпросът за увеличаване на тавана на дълга не би трябвало да бъде политизиран.