Над 1000 души се включиха в демонстрация в столицата на Салвадор срещу приемането на биткойна като законно платежно средство на фона на изпълненото със сътресения пускане на системите, поддържащи операциите с дигиталната валута в страната, предаде Ройтерс.

Протестиращи гориха гуми и хвърляха пиратки пред сградата на Върховния съд около обяд местно време, а правителството изпрати тежко екипирани полицейски части на мястото на протеста.

Същевременно правителството полагаше усилия да разреши техническите проблеми.

По-рано през деня жителите на страната установиха, че не могат да свалят дигиталния портфейл Чиво (Chivo), тъй като той не бе достъпен в популярните магазини за мобилни приложения.

След това президентът Наиб Букеле съобщи с туит, че властите временно са спрели портфейла, за да свържат повече сървъри, които да поемат търсенето.

По-късно приложението се появи в магазините на Епъл (Apple) и Хуавей (Huawei) и Букулеле, отново с туит, помоли потребителите да му съобщят как работи.

Социологически допитвания сочат, че много салвадорци са предпазливи заради нестабилността на криптовалутата, която може да загуби стотици долари само за едни ден. Тази позиция се споделя ит редица икономисти, които се тревожат как това може да се отрази на икономическата стабилност.

Други обаче приветстват биткойна като начин обикновените хора в една бедна страна да могат да инвестират на финансовите пазари.

През деня стойността на биткойна се срина от над 52 000 до 42 000 долара, преди да възстанови половината от загубите, демонстрирайки силните колебания, от които мнозина се опасяват, допълва Асошиейтед прес.