Котировките на криптоактивите се повишават и днес на фона на благоприятните за сектора решения на регулатори, съдилища и инвеститори, които започнаха да обръщат настроенията на пазара, съобщи Ройтерс.

Акциите на платформата Coinbase Global Inc (COIN.O) скочиха с близо 25% в четвъртък, изпреварвайки други компании, свързани с криптовалута и блокчейн, след забележителна съдебна победа в процес, включващ блокчейн компанията Ripple Labs Inc.

Окръжен съдия на САЩ постанови в четвъртък, че Ripple Labs не е нарушила федералния закон за ценните книжа, като е продала своя XRP токен (ripple е четвъртият по ликвидност криптоактив) на публични борси, решение, което изпрати стойността на токена до ръст със 74%.

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) обвини Ripple Labs и нейните настоящи и бивши главни изпълнителни директори в продажба на нерегистрирани ценни книжа при извършване на предлагане на стойност 1,3 милиарда долара за XRP, който беше създаден през 2012 г.

Вчерашното решение е първо, когато съдия от САЩ се произнесе срещу SEC, когато агенцията твърди, че крипто токенът е ценна книга и е предмет на нейните строги правила за защита на инвеститорите, което вдъхва оптимизъм за бъдещето на крипто пазара.

Coinbase заяви, че ще позволи търговията с токена XRP отново на своята платформа в съответствие с решението на съда. "Прочетохме обмисленото решение на съдия (Аналиса) Торес. Внимателно прегледахме нашия анализ. Време е да го включим отново", каза в Twitter главният правен директор на Coinbase Пол Гревал.

В четвъртък биткойнът се търгуваше на най-високото ценово ниво от юни 2022 г., достигайки за момент 31 818 долара на борсата Bitstamp. Това е поскъпване на най-популярната криптовалута е с над 90 процента спрямо началото на годината и с близо 30 процента за месец.

Към 11:00 часа българско време биткойнът се търгува за 31 271 долара, като спада с 65 долара от 31 336 долара при старта на сутрешната търговия, а етерът - за 2004 долара, отбелязвайки поскъпване със 7.28 процента. Вторият по популярност токен - етерът, отбеляза най-успешната си сесия от март.

Най-много поскъпна криптовалутата рипъл, със 73 процента, след като американски съд постанови, че тя може законно да се продава на публичните криптоборси.

"Регулаторната среда се променя. И според това, което видяхме през последните 24 часа, може би е за добро", посочи Матю Диб, главен инвестиционен експерт на фонда за управление на криптоактиви Astronaut Capital, цитиран от Ройтерс.