Zara, Paypal и Samsung са поредните международни компании, които преустановиха търговията с Русия, след като тя нахлу в Украйна, съобщи Би Би Си (BBC).

Inditex - Собственик Zara, ще затвори всичките 502 магазина на осемте си марки, включително Bershka, Stradivarius и Oysho, от неделя.

Платежният гигант PayPal посочи "насилствената военна агресия в Украйна" като причина да спре услугите си.

Samsung - най-големият доставчик на смартфони в Русия - спира доставките заради "геополитически събития".

Други световни марки, включително Apple, H&M и Ikea, вече спряха да продават в Русия.

Очаква се затварянето на магазините за дрехи да засегне над 9000 служители на Inditex, които работят в Русия. Испанската компания каза пред Би Би Си, че изготвя план за подкрепата им.

PayPal се присъедини към много други финансови и технологични компании, които преустановиха операциите си в Русия след инвазията в Украйна.

"С оглед на сегашните обстоятелства ние спираме услугите на PayPal в Русия", заяви председателят и главен изпълнителен директор на компанията Дан Шулман в своя позиция. Той добави, че PayPal "се присъединява към международната общност в осъждането на военната агресия на Русия в Украйна".

Говорител на компанията каза, че техническата поддръжка на тегленето на пари ще продължи за определен период от време, за да се гарантира, че при процеса на преустановяване услугите на компанията са спазени всички закони.

PayPal престана да приема нови потребители в Русия още в сряда.

Украинското правителство призоваваше компанията да прекрати дейността си там и да му помогне в набирането на финансови средства. Вчера PayPal заяви, че от началото на инвазията, компанията е помогнала за събирането на повече от 150 милиона долара за благотворителност в подкрепа за Украйна.

Samsung междувременно обяви, че спира да доставя своя продукция в Русия във връзка със световната геополитическа обстановка. Това съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на свои източници. Според цитираните източници компанията производител на електроника, включително смартфони и чипове, е преустановила доставките на цялата си продукция в Русия.

Други компании и брандове, преустановили бизнеса си в Русия

Apple

Ikea

H&M

Boohoo

Rolls Royce

Burberry

Jaguar Land Rover (JLR)

General Motors

Aston Martin

Netflix