За първи път от април 2018 година руската рубла поевтиня до нива от малко над 79 рубли за евро и 69 рубли за долар, съобщи rbc.ru. Причината е в появата на Централната банка на страната, която купува за руското Министерство на финансите двете валути, хвърляйки горещи рубли за целта.

Общата сума на покупките на банката от 7 август до 6 септември ще възлезе на 383.2 милиарда рубли. Това е рекордно количество национална валута, хвърлена за покупка на валута, коментират банкери от Русия.

Освен това, еврото поскъпва на световните пазари спрямо долара, което също се отразява и на руския пазар. След като президентът Тръмп разкритикува политиката на Федералния резерв по повишаване на лихвените равнища, това бе очаквано развитие на пазарите.

Третата причина за поевтиняването на рублата е в новите санкции на САЩ, които от днес влизат в сила. така наречения "първи пакет", наложен заради отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания обаче е твърде незначителен, за да разтърси из основи руската валута.

През септември обаче в конгреса на САЩ влизат за обсъждане нови санкции срещу Русия , които включват доста сериозни мерки и това със сигурност ще повлияе на валутния пазар в страната.

Тръмп няма друга възможност, освен да одобри веднага предложените от конгреса санкции, коментират експерти. Те припомнят, че бившия адвокат на американския президент Майкъл Коен вече призна, че е нарушавал финансовите правила по поръчение на своя виден клиент.