Очаква се специална комисия да започне спешна проверка в работата на Българската банка за развитие (ББР). "Около 1 млрд. лв. са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не е и малки. Факт е, че част от тях са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски. За мен това е скандално, защото това е държавна банка. Оказва се, че основната дейност на държавата е да крепи големия бизнес", каза пред Нова тв говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Така Кутев потвърди казаното от Кирил Петков вчера, че специална комисия ще влезе в ББР, за да види защо е подпомагала 8 души, като според него "4-ма от тях може би са свързани индиректно с Делян Пеевски".

Служебният министър на икономиката се е подвел по медийни публикации, отговори  представителят на ГЕРБ Александър Иванов. Според него темата за раздаването на 1 милиард лева на 8 фирми е "претоплена манджа".

Той е на мнение, че министър не бива да говори с медийни публикации за кредитите на банка, която е държавна. Иванов смята още, че министърът се е подвел именно по тези публикации.

"Сега банките в България са пълни с пари. За мен, като гражданин, е важно дали тези кредити са обезпечени и се връщат. Защо Петков го прави - иска да всее смут или да покаже истината? Аз съм за прозрачност на всяка банка. Има ли лихви? Връщат ли се тези пари, от които банката да печели? Трябва да се въртят пари в икономиката. 95% от клиентите на тази банка са малки и средни предприятия. Тази банка по време на коронакризата финансираше и други кредитни институции", подчерта пред Нова тв Иванов. Според него се търсят политически дивиденти.