Малко повече от 100 000 души вече са се подписали в подкрепа на искането на Инициативния комитет "Възраждане" за свикване на референдум срещу въвеждането на еврото в България, обяви председателят на организацията Костадин Костадинов. Той изрази надежда до 23 юли, когато изтича законовият срок, да бъдат събрани нужните 200 000 подписа. Въпросът е: "Против ли сте въвеждането на еврото като официална валута в Република България?".

Според организаторите българската икономика не е готова за въвеждането на еврото, а при загубата на националната си валута страната ще се раздели с "последния елемент от държавния си суверенитет". Като аргумент в подкрепа на последното от организацията посочиха, че в еврозоната няма механизъм, който да предвижда възстановяване на националната валута, ако например има ново правителство, което би поискало подобна промяна. Буферът, който има валутният борд, е повече от 40 млрд. лева и това са пари, които пазят финансовата ни независимост, отбеляза Костадинов. Когато влезем в еврозоната, тези пари се освобождават и влизат в бюджета - "в джоба на Бойко Борисов", коментира още той, изразявайки опасения от това как те ще бъдат изхарчени.

От организацията посочиха сред бъдещите пречки пред подобни граждански инициативи новия европейски регламент за защита на личните данни. По изчисления на организацията за всяка страница с 20 реда подписи ще са нужни 60 съпровождащи декларации.

Към инициативата на "Възраждане" като равноправни партньори се включват активисти на Отечествения съюз, а като подкрепящи се присъединяват и други организации - Асоциацията на разузнавачите, Националната асоциация "Сигурност", Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Пенсионерски клубове 2004, Съюзът на ветераните от войните в България, Съюзът на вонноинвалидите и военнопострадалите.