Турски прокурори са започнали разследване на платформа за търговия с криптовалута във връзка с твърдения, че може да е ощетила около 390 000 инвеститори с около 2 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес.

Главната прокуратура в Истанбул заяви, че разследва платформата за търговия с криптовалута Thodex след жалби от потребители, че нямат достъп до авоарите си.

Турски криптовалутни търговци са внесли хиляди жалби срещу платформата за търговия, след като не успели да получат достъп до сметките си или да изтеглят парите си там, съобщи по-рано днес адвокат на потребителите, цитиран от Ройтерс.

Собственикът на платформата Фарук Фатих Йозер е деактивирал профилите си в социалните мрежи и се смята, че е избягал от Турция във вторник, посочва турската телевизия Хабертюрк. Няма информация за настоящото му местонахождение.

Платформата за търговия с криптовалута Thodex публикува съобщение на сайта си днес, че ще бъде затворена за четири-пет дни поради процес по продажба.

Thodex отхвърли на сайта си "негативни" медийни информации, които според компанията не отговарят на истината.

"Световноизвестни банки и фондове, чиито имена ще оповестим, когато процесът на договаряне завърши, искат да инвестират в нашата компания и предложиха дългосрочно партньорство", обяви Thodex.

"За да бъде завършен този процес, трябва да бъдат прекъснати трансакциите и да бъде финализиран процесът по продажбата", допълва компанията.

Миналата седмица турската централна банка забрани използването на криптовалута за извършване на плащания. Съгласно указанията на банката криптовалута не може да бъде използвана нито за преки, нито за непреки плащания. Решението бе мотивирано с евентуалните рискове и възможните загуби при подобни трансакции.