Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по публикации в медиите относно твърдения за съществуването на справка на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) по оперативно дело, свързано с досъдебното производство за КТБ, съобщиха от прокуратурата.

С оглед изясняване истинността на документа от Софийска градска прокуратура възложили проверка на ДАНС. 

"Днес, 16.07.2021 г., от ДАНС уведомиха, че в агенцията не е изготвян и не е регистриран такъв документ", заявяват от СГП.

От Прокуратурата оточняват, че в появилата се в медиите "справка" има несъответствие в посочено име на дирекция - СД "Финансово разузнаване". Дирекция с такова название в ДАНС никога не е имало, категорични са от СГП. И допълват, че според ЗДАНС и ППЗДАНС "Финансово разузнаване" е със статут на Специализирана административна дирекция и правилната абревиатура е САД.

Извършена била проверка за регистриран документ с уникален идентификационен номер, като посочения в публикациите, в дирекциите, чиято дейност е свързана с финансова сигурност и разузнаване. Констатирано било обаче, че такава справка, с нива на класификация "поверително", не е извеждана от регистратурата на ДАНС. Проверени са и всички документи, регистрирани на дата 9 септември 2015 г., подписани от началник отдел и е установено, че такъв документ няма.

Прокуратурата е възложила проверка и на завеждащ регистратура "Класифицирана информация" в СГП, но постъпване и завеждане на такъв документ не е установено, съобщават още от прокуратурата.

Материалите по образуваната преписка са изпратени от наблюдаващия прокурор в Софийска градска прокуратура по компетентност в Софийска районна прокуратура с оглед извършване на преценка за наличието на данни за извършено престъпление по чл. 308 от Наказателния кодекс - съставяне на неистински официален документ.