Финансистът проф. Валери Димитров коментира, че като цяло България се справя много добре и целта, обявена от финансовия министър Владислав Горанов от 1 януари 2022 г. в България да може да се плаща в евро, не е твърде амбициозна.

"България се справя много добре по отношение на публични финанси, а напоследък и дори по ред икономически показатели, икономически растеж...Мисля, че България е готова за еврозоната", каза бившият председател на Сметната палата по БНР преди днешната годишна среща на бизнеса с правителството, където основната тема е "България по пътя към Еврото".

Според него в огромна степен това се дължи на режима на валутния борд, което е най-доброто нещо във финансовата и валутната история на България.

Макар да смята, че страната ни е готова за еврозоната, проф. Димитров каза, че трябва да се изчакат тестовете на системата, които сега вървят, и оценката от Европейската централна банка на банките ни.

Според него банковата система в България е в добро състояние, но има други сфери, в които са необходими по-големи усилия.

"Не банковия и финансов сектор, там има какво да се подобрява. Има един огромен проблем - управлението на дружествата с държавно и общинско участие, там има много провали", каза проф. Димитров.

"Препъни камъкът (за еврозоната - б.р.) като цяло е все още ниската степен на икономическо развитие на България, ниските икономически показатели в сравнение с размитите членки на ЕС... В последните години обаче България наваксва", добави той.

Влизането в еврозоната ще спомогне за по-бързото преодоляване на бедността, но то няма как да се случи за няколко години, каза още Валери Димитров.

Традиционната годишна среща на бизнеса с правителството днес ще бъде посветена на пътя на България към еврозоната и какви ще са ефектите върху икономиката. За участие са поканени Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог и финансовата стабилност. На срещата ще присъстват още премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, управителят на Българската народна банка Димитър Радев.