По време на заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък се спомена навлизането на една от страните от еврозоната в рецесия - Италия. Тя вече изпадна в криза, това вероятно ще се потвърди след няколко месеца. Това каза дилърът  Ивайло Чаушев в студиото на телевизия "Блумбърг".

"Трябва да се отбележи, че и данните от останалите големи европейски икономики - германската и френската, също не са добри. Има забавяне на икономическия растеж, което до момента се обясняваше като нормализация на големите ръстове от 2017 и 2018 г... Дали забавянето ще бъде по-дългосрочно и дали отиваме към рецесия също е въпрос с отворен отговор за момента. Вероятно бавно се придвижваме към следващата криза", каза експертът.

Чаушев коментира и лихвените проценти, които останаха без промяна след последното заседание на ЕЦБ.

"Лихвените нива ще останат същите поне до лятото на 2019 г. Вече започват спекулациите кога евентуално ще има увеличение. Според прогнозите това би се случило най-рано през декември 2019, може би дори в началото на 2020 г."

Брекзит, забавеният растеж на китайската икономика, протекционизмът и наченките на подновяването на търговското напрежение между Европа и САЩ са най-сериозните опасения за пазарите.

"Всички тези фактори тепърва ще се развиват и ще дават отражението си", посочи Чаушев.