Общата европейска валута - еврото - навърши 20 години. Експерти на Bloomberg са на мнение, че тя ще съществува поне още 20 години, независимо дали и други страни ще последват Великобритания и ще напуснат Европейския съюз.

Точно зациклилият сложен процес на излизане от ЕС е добра демонстрация за останалите страни - членки, че напускането е свързано с много рискове, които се увеличават, ако съответната страна е и член на еврозоната.

"Излизането от еврозоната е скъпа и дълга процедура , затова едва ли в следващите две десетилетия ще има държава, която ще поеме по този път", казва икономистът на Intesa Sanpaolo  Ана-Мария Грималди.

Но част от експертите смятат, че еврото може да оцелее в следващите 20 години, но само ако се запази сегашния състав на еврозоната от 19 държави. "Бъдещето на еврозоната до голяма степен зависи от отношенията между Франция и Германия. Ако тези две държави са уморени една от друга, тогава и за общата европейска валута играта приключва", казва Аластер Винтер от Daniel Stewart & Co .

Мнението за еврото като полезна валута за държавите в ЕС е много силно в повечето европейски държави.- Единствено в Кипър и Литва под 50% от хората са на това мнение.