Днес правителството прие плана за въвеждане на еврото в България. Това обяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Това е оперативният план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото, как ще става превалутирането, обръщането на депозити и заеми, обясни Василев.

Той припомни, че заложеният срок за въвеждането на еврото в България е 1 януари 2024 г.

Това е техническа първа стъпка, предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ, каза още Василев. Той подчерта, че обществените и експертни дискусии за присъединяването ни в еврозоната ще продължат.

България де факто е приела еврото през Валутния борд, тъй като ние сме с фиксиран курс лев-евро. 3 месеца преди и 9 месеца след въвеждането ще се публикуват цените в лева и евро с цел защита на потребителите. Курсът е фиксиран - той е текущият курс. Специално за търговците е предвидено да има двойна каса - в лева и в евро, в рамките на един месец, допълни министърът на финансите.

По-рано председателят на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански припомни позицията на "Има такъв народ", че е необходим анализ на ефектите от въвеждането на единната валута, преди приемането му от кабинета.