Плановете на банките в ЕС за преодоляване на евентуални големи кризи, без да се налага да прибягват до пари от централната банка, ще бъдат подложени на засилена проверка догодина. Това обяви днес Европейският банков орган, цитиран от Ройтерс и БТА.

Нуждата банките да разполагат с надеждни варианти за действие бе засилена, след като централната банка на Швейцария трябваше да се намеси, за да подкрепи ликвидността в "Креди Сюис" (Credit Suisse) през март, преди банката да бъде придобита от конкурентната Ю Би Ес (UBS).

Европейският банков орган съобщи днес, че догодина ще започне да проверява дали националните регулатори тестват хипотезата, че на банките може да се наложи да търсят ликвидност след колапс, особено в светлината на "евентуално бързо теглене на депозити - ключов елемент от събитията в контекста на неотдавнашните кризи в САЩ и Швейцария".

Бързото изтичане на ликвидност изпъкна като проблем и при колапса на американската "Силикон вали банк" (Silicon Valley Bank) и вече подтикна световните банкови регулатори всекидневно да преразгледат изискванията за ликвидност на банките.

Под "ликвидност" се имат предвид налични средства на разположение или краткосрочен дълг с наличен купувач, чрез които могат да се финансират всекидневните дейности, без да се налага продажба на активи.