От днес (19 април) до 26 април започва изплащането на еднократна добавка от 120 лева на част от пенсионерите. Това стана ясно от думите на социалния министър в оставка Деница Сачева в ефира на БТВ.

Схемата засяга 392 хиляди пенсионери и ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане. Сумата ще се ще се получава по банков път или през пощенските станции - автоматично, без да е нужно подаване на заявление от пенсионерите.

Добавката е предвидено да послужи за храна на пенсионерите, които имат пенсии от 300,01 лв. до 369 лева. Според Сачева до този момент тези хора не получаваха нито адекватно увеличение на пенсиите си, нито някаква допълнителна подкрепа.

"Смисълът на даването на тези средства е да се намери баланс между тези пенсионери, които получиха почти 20% увеличение на пенсиите в началото на годината. Тези хора, на които пенсиите са под 300 лева и са социално слаби или са с увреждания - получават друг вид финансова подкрепа - топъл обяд, патронажна грижа, личен асистент, социално подпомагане", обясни министърът.