До 2027 г. печалбите от запорираното руско имущество в ЕС заради войната в Украйна ще достигнат около 50 милиарда евро, съобщи във вторник еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от кореспондент на БТА. Комисарят изрази надежда, че примерът на Белгия, която насочи тези средства в полза на украинската страна, да бъде последван и от други страни в ЕС.

Белгия държи основната част от запорираното руско имущество и тази година ще предостави на Украйна 1,7 милиарда евро, уточни белгийският министър на правосъдието Пол ван Тихелт след заседание на своите колеги от ЕС в Брюксел, провело се във вторник. Той отбеляза, че част от тези средства ще послужат за осигуряване на боеприпаси за украинските въоръжени сили.

Великобритания на свой ред обяви своите планове за използване в полза на Украйна на замразените активи на Руската централна банка.

Запорираното руско имущество в ЕС е два вида - частно, на руски олигарси, възлизащо на около 25 милиарда евро, и резерви на Руската централна банка, поясни Рейндерс. По неговите думи при определени обстоятелства частните средства може да бъдат отнети, например при опити за заобикаляне на санкциите на ЕС.

Резервите на Руската централна банка, държани в ЕС, са около 208 милиарда евро. Обичайно приходите от облагането на тези средства постъпват в националния бюджет, добави еврокомисарят. Рейндерс изрази очакване в следващите седмици да има споразумение на европейско равнище по въпроса за използването на приходите от данъците върху резервите на Руската централна банка. По неговите думи по-нататък предстои решение как да се постъпи със самите резерви (главниците на средствата), държани в ЕС от Русия.

Т.нар. "извънредни" печалби, генерирани на базата на замразените активи на РЦБ, се оценяват на около 4 милиарда евро годишно.

Великобритания междувременно заяви, че е готова да предостави като заем на Украйна всички замразени активи на Руската централна банка в Обединеното кралство. Тези средства може да бъдат използвани като гаранция за изплащането на репарации на Украйна от страна на Русия заради военната инвазия.

"Има възможност или да бъде отпуснат синдикиран заем, или да бъдат емитирани облигации, които да бъдат гарантирани със замразените руски активи. По този начин ще можем да дадем тези пари на украинците със съзнанието, че те ще ни бъдат върнати, когато Русия им плати репарации", заяви британският министър на външните работи Дейвид Камерън пред Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент), цитиран от в. "Гардиън" и БТА.

С тези средства Украйна може да купи оръжия и боеприпаси или да намали бюджетния си дефицит, посочва "Гардиън".

Британският външен министър отбеляза, че Великобритания планира да заеме много по-голяма сума на Украйна от замразените руски активи, които Европейският съюз обсъжда да й предостави.