Един от главните шведски пенсионни фондове обяви днес, че уволнява главния си изпълнителен директор след огромни загуби от 1,7 милиарда евро вследствие на фалита на "Силикон вели банк" (Silicon Valley Bank) и други американски банки, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Фондът "Алекта" (Alecta) е инвестирал неотдавна значителни суми в "Силикон вели банк", както и в "Сигничър банк" (Signature Bank) и "Фърст рипъблик" (First Republic Bank), две други регионални американски банки, смятани за по-добри инвестиции от шведските банки или други по-класически активи.

"Съветът на директорите заключи, че "Алекта" се нуждае от ново ръководство, за да осъществи необходимите промени по отношение на управление на активи и да възстанови доверието", обяви пенсионният фонд в комюнике.

Главният изпълнителен директор Магнус Билинг ще напусне незабавно поста си, а временно функциите му ще бъдат поети от заместничката му Катарина Торслунд, уточни "Алекта".

Фондът съобщи в средата на март, че е загубил 19,6 милиарда шведски крони (1,7 милиарда евро) заради инвестиции в три фалирали регионални американски банки.

Няколко дни преди срива на "Силикон вели банк" "Алекта" обяви също пред шведския икономически вестник "Дагенс индустри", че е продал акциите си в две големи шведски банки, за да увеличи активите си в специализирани американски банки.

В началото на април след срива на "Силикон вели банк", "Алекта" вече обяви, че е сменила инвестиционния си директор и е започнала да намалява значително вложенията си в акциите на компании, които са далеч от базите му.

"Алекта" е била основната жертва в Швеция на банковите фалити в САЩ. Според шведските финансови власти нито стабилността на шведската финансова система, нито бъдещето на пенсиите в северната страна са били засегнати осезаемо от тази криза.