Бронзовата статуя бе открита в Будапеща, като авторите й твърдят, че е първата в света в чест на анонимния създател на дигиталната валута биткойн, предаде Асошиейтед прес.

Издигнат в бизнес парк близо до река Дунав в Будапеща, бюстът е разположен върху каменен плинт с гравираното име Сатоши Накамото - псевдоним на тайнствения създател на биткойна, чиято истинска самоличност е неизвестна, допълва БТА.

"Възприемаме Сатоши като бащата основател на цялата криптовалутна индустрия", каза Андраш Гьорфи, биткойн журналист и инициатор на проекта.

"Той създаде биткойна и технологията на блокчейна, той е Богът на нашия пазар", заяви Гьорфи.

Лицето без отличителни черти на бюста, който е облечен с бронзов суичър с логото на биткойна, е силно полирано, за да отразява като огледало, в което хората да виждат себе си.

Създателите на бюста - скулптурите Река Гергели и Тамаш Гили са се стремили да изобразят човешка форма, запазвайки анонимността на Накамото.

"Бе голямо предизвикателство. Много е трудно да се направи портретна скулптура на човек, за когото не знаем точно как изглежда", каза Гили пред АП.

"Надявам се, че чрез езика на скулптурата съм успял да предам основната идея на биткойна - че той принадлежи едновременно на всеки и на никого", допълни творецът.

Биткойнът бе създаден през 2008 година, веднага след световната финансова криза, с цел да заобиколи традиционните финансови институции, разработвайки сигурна технология за директни онлайн трансакции без посредничеството на банките.

За автор на публикуваната същата година учредителна бяла книга бе посочен Накамото - псевдоним, който може да се отнася за отделен човек или група от хора с неизвестен пол, възраст или националност.

Организаторите на проекта за статуя са поканили Накамото да присъства на откриването с надеждата най-накрая да бъде разкрита истинската самоличност на създателя на биткойна.

Въпреки че събитието събра няколкостотин души, никой не се обяви за създател на криптовалутата, която привлече десетки милиони инвеститори и бе легализирана този месец като законна валута в Салвадор.

Гьорфи каза, че статуята е символ на уважение към Накамото и опит да се повиши осведомеността за блокчейна и криптовалутите.

Наред с други унгарски фенове на биткойна той е събрал около 10 000 долара дарения в криптовалута, за да финансира създаването на бюста.

Тази сума обаче трябва да бъде обменена в унгарската валута форинт, тъй като за съжаление скулптурите и други доставчици на услуги все още не приемат биткойни, отбеляза Гьорфи.