По време на днешната търговска сесия доларът умерено се понижава спрямо основните световни валути, търговците оценяват резултатите от заседанието на Федералния резерв на САЩ (Фед) и очакват решенията на Европейската централна банка (EЦБ) и Банката на Англия (BoE), които провеждат днес първите си за годината заседания, посветени на паричната политика. Очаквано вчера Фед повиши основния лихвен процент с 25 базисни пункта, до 4.5-4.75% годишно. По този начин лихвата е на най-високото си ниво от 2007 година насам.На предишното заседание ставката беше увеличена с 50 базисни пункта, а преди това четири пъти поред с по 75 базисни пункта.

Управителят на централната банка на САЩ Джером Пауъл на пресконференция след срещата призна за първи път, че "дезинфлационният процес е започнал", пише "Ройтерс". Той също така призна, че процентът няма да надвишава 5% и повтори, че централната банка може да постигне забавяне на инфлацията, без да нанесе значителни щети на икономиката. Пауъл отбеляза, че не очаква Фед да намали лихвите през 2023 г., ако икономическото представяне е в съответствие с прогнозите на регулатора. Тонът на изявленията му, обаче, даде надежда на участниците на пазара, че цикълът на повишаване на лихвите може скоро да приключи.

Според разпространеното съобщение, конфликтът в Украйна "създава огромни хуманитарни и икономически трудности" и допринася за увеличаване на глобалната несигурност. "Фед е изключително внимателен към инфлационните рискове и има за цел да постигне максимална заетост и инфлация от 2% в дългосрочен план." Фед вярва, че ще са необходими по-нататъшни повишения на лихвените проценти, за да може паричната политика да бъде достатъчно рестриктивна, за да върне инфлацията обратно към целта от 2% с течение на времето.

Eврото се повиши с 0.11% до 1.1002 долара спрямо 1.0990 долара при затварянето на сесията в сряда, оставайки близо до нива, невиждани от април миналата година. Британският паунд поскъпна с 0.13% до 1.2392 долара спрямо 1.2376 долара в края на последната сесия. След като три поредни сесии от началото на седмицата японската йена спадаше спрямо щатската валута, в четвъртък йената се повиши с 0.29% до 128.61 йени за един долар спрямо спрямо 128.98 йени предишния ден.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:30 часа българско време, източници "Ройтерс" и TradingEconomics.

3eNews