Американската централна банка - Управление за федерален резерв (УФР), увеличи водещите си лихви с четвърт процентен пункт до диапазона 4,50-4,75 процента, предадоха световните агенции и БТА.

Това е осмото увеличение, но то е по-малко спрямо предходните. УФР предвижда ново повишаване и отчита, че инфлацията в САЩ се е забавила малко, но остава висока.

"Неотдавнашните данни показват умерен растеж на разходите и на производството", отбелязва Комитетът по парична политика на УФР в изявление, публикувано в края на първото му заседание за годината, започнало вчера.

След като УФР обяви решението си да увеличи отново водещите си лихви, курсът на еврото скочи спрямо долара и достигна най-високото си равнище от около 10 месеца насам, като почти "докосна" символичния праг от 1 евро за 1,10 долара, предаде Франс прес.

Скочиха и цените на петрола. Днес сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, поскъпна с 56 цента или 0,7 на сто до 83,40 пункта. Американският лек суров петрол прибави 65 цента или 0,8 на сто до 77,05 долара за барел.