Към момента в процес на одобрение са кредити за 184 млн. лева на над 181 фирми. Вече одобрени са 53 кредита на обща стойност 21 млн. лева. Това отговори служебният министър на финансите Асен Василев в рамките на днешния парламентарен контрол на въпрос относно изпълнение на Програма за възстановяване, предаде БТА. Той уточни, правителството е обявило програмата на 22 юни. В нея са включени 9 банки, като те са започнали да раздават кредитите някои от 1 юли, някои от 15 юли.

Служебният министър изтъкна, че тази мярка е много различна като икономическа философия. Той добави, че тази мярка е за фирмите, които са си изхабили средствата и обезпеченията по време на Ковид кризата, но в момента имат проекти и могат да работят.

"Премахването на изискването на обезпечение от страна на фирмите по кредитите е основното облекчаващо условие, за да могат те да вземат кредити", допълни служебният финансов министър.

Той посочи, че в момента се договарят между 2 и 5 млн. лева кредити на ден по програмата. Темпът се ускорява, като в началото са били 2 млн. лв., а сега са 5 млн. лв. Вече има две банки, които са достигнали предварителните "тавани" на кредитите и са поискали допълнителни средства.

Служебният финансов министър коментира, че има сигнали, че част от банките "не играят точно по правилата". Тези сигнали се разглеждат, за да не се допусне злоупотреба с програмата. Василев обобщи, че тази програма помага на фирмите да вземат кредит в труден за тях момент със 7-годишен хоризонт, без да имат плащания първата година, и средният размер на кредитите е между 400 000 до 1 млн. лв. - т.е. тези пари отиват точно в малки и средни предприятия.

Програмата "Възстановяване" е гаранционна схема за кредити за малкия и среден бизнес. Бюджетът й възлиза на около 2,5 млрд. лв., а заемите са без обезпечения, като за тях пред банките гарантира българската държава. Желаещите да изтеглят кредит ще трябва да докажат, че бизнесът им оперира в последните 3 години, като поне една от тези години е на печалба. Кандидатите ще могат да заявяват заеми, достигащи до 70% от приходите им за 2019 или 2020 г., в зависимост от това през коя от двете години печалбата им е била по-голяма.