Международният валутен фонд (МВФ) одобри удължаването с още половин година на програмата за частично облекчаване на дълговото бреме на 28 развиващи се страни. Това обяви Фондът късно снощи, цитиран от световните агенции и БТА.

Програмата ще действа от 14 октомври 2020-а до 13 април 2021 година. За погасяването на задълженията, които тези страни имат към МВФ, ще се използват средства от специален доверителен фонд. С тези пари ще се обслужват дълговете в продължение на следващите шест месеца. За целта ще бъдат похарчени общо 277 милиона долара.

При наличие на достъпни финансови ресурси програмата ще може да действа като цяло две години - до 13 април 2022 година. В този случай ще бъдат привлечени до 959 милиона долара.

Облекчаването на дълговото бреме ще позволи да бъдат деблокирани ресурси за жизненоважната спешна медицинска помощ и други усилия за оказване на подкрепа, докато тези страни се борят с пандемията от новия коронавирус, се допълва в комюникето на Фонда. Първият аналогичен транш МВФ предостави за шест месеца от 14 април до 13 октомври 2020 година.

Страните, които ще се възползват от този втори транш са Афганистан, Бенин, Буркина Фасо, Бурунди, Централноафриканската република, Чад, Коморските острови, ДР Конго, Джибути, Етиопия, Гамбия, Гвинея, Гвинея Бисау, Хаити, Либерия, Мадагаскар, Малави, Мозамбик, Непал, Нигер, Руанда, Сан-Томе и Принсипи, Сиера Леоне, Соломоновите острови, Таджикистан, Танзания, Того и Йемен, уточни Франс прес.

Целта на МВФ е да осигури в доверителния фонд за подпомагане на развиващите се страни 1,4 милиарда долара, за да може той да отговори на бъдещи потребности.

Досега в него има 506,5 милиона долара, които са дадени от редица страни, сред които Великобритания, Япония, Германия Нидерландия, Швейцария, Норвегия, Китай, Мексико, Швеция, България, Люксембург и Малта, допълва АФП.