Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви днес, че очаква Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да започне да намалява основните лихвени проценти "в рамките на няколко месеца", но предупреди, че е налице риск за световната икономика от прекалено дълго изчакване на намалението на лихвите, предаде Ройтерс.

Георгиева каза пред журналисти в седалището на МВФ във Вашингтон, че според нея централната банка на САЩ е взела правилното решение да запази без промяна основните лихвени проценти, продължавайки да се отнася предпазливо към обявяването на победа срещу инфлацията.

МВФ вижда по-голям риск за световната икономика, ако централните банки започнат да намаляват лихвените проценти твърде скоро, отколкото ако се придвижат "малко" по-бавно, каза Кристалина Георгиева.

"Екипът ни се вгледа назад в историята и заключението, което направи, е, че рискът от преждевременно облекчаване е по-висок от риска от леко забавяне", посочи тя

"Ако внимателно оцените позицията на Управлението за федерален резерв, тя е такава, в която се признава, че работата все още не е съвсем свършена, но сме близо до края", отбеляза още ръководителката на МВФ.

Федералният резерв на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и други държат лихвените проценти на високи нива през последните месеци в опит да върнат инфлацията към целевите стойности след скока на цените след пандемията. След като инфлацията в много от развитите и нововъзникващите икономики в света вече спада, вниманието се насочва към това кога те трябва да започнат да намаляват лихвите, за да стимулират инвестициите и икономическия растеж.

Международният валутен фонд и Египет са в "крайния етап" от преговорите по програмата на МВФ за отпускане на заем от 3 милиарда долара, за да се намали натиска върху страната от войната в ивицата Газа, каза още Георгиева.