"Банк ъв Ингланд" (Bank of England) запази без промяна основната си лихва до около 16-годишен максимум, но инфлацията остава твърде висока, за да е в комфортната зона, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Банката съобщи, че е оставила без промяна основната лихва на равнище от 5,25 на сто, което поддържа от август миналата година.

"Банк ъв Ингланд" подобно на Управлението за федерален резерв ( УФР ) и други централни банки по света повишиха рязко лихвите от близо нулеви, за да се справят със скока на цените, причинен първоначално от проблемите с веригите по доставките по време на пандемията от коронавируса, а след това и от руската инвазия в Украйна, която увеличи допълнително цените на електроенергията и хранителните стоки.

Въпреки че инфлацията се понижи рязко от над 11 на сто, все още трябва да бъде извървян дълъг път, отбелязва АП.

През декември инфлацията във Великобритания е нараснала неочаквано до 4 на сто, което тушира пазарните очаквания, че централната банка ще понижи разходите по кредитите още през май.

УФР запази лихвите без промяна, но изненада финансовите пазари с предпазливото си поведение и изявлението си, че не смята за уместно да понижава лихвите.