Федералният резерв на САЩ (Фед-централната банка на САЩ) очаквано остави лихвените проценти непроменени в сряда, след като пазарите в Европа бяха затворени, но направи важна стъпка към понижаването им през следващите месеци. В декларация след първото за годината заседание, тонът беше смекчен относно опасенията за инфлацията, но има други рискове за икономиката, въпреки че беше изоставено продължилото близо две години споменаване на възможни по-нататъшни скокове в разходите по заемите. Има се предвид паарът на труда и ръста на БВП.

В събщеинето си до медиите централната банка на САЩ не спомена, че намаляването на лихвените проценти е неизбежно, но заяви, че определящият паричната политика Федерален комитет за отворения пазар (FOMC към Фед) "не очаква скоро да намали основната лихва, докато не получи по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво към цалта от 2%".

"Инфлацията се понижи през последната година, но остава висока", се казва в изявлението на Фед след двудневна среща, като посочва, че членовете на борда "остават много внимателни към инфлационните рискове".

Говорейки след срещата на FOMC на пресконференция председателят на Фед Джеръм Пауъл предупреди, че борбата на банковия регулатор за понижаване на инфлацията не е приключила, отбелязвайки, че "не обявяваме победа, смятаме, че все още имаме да извървим път".

По-късно Пауъл каза, че не смята, че членовете на FOMC ще имат тази увереност от данните навреме, за да намалят лихвите на следващата среща на Фед през март.

"Не мисля, че е вероятно комитетът да достигне ниво на доверие до мартенското заседание" за по-ниски ставки, "но това предстои да се види", каза Пауъл, добавяйки, че намалението през март не е основният сценарий за членовете на борда на Фед. Според него, оздравяването на веригите на доставки и на трудовия пазар са спомогнали за спада на инфлацията, но трябва да мине още време, "преди да можем да заявим, че икономиката е осъществила желаното "меко кацане".

Целевият лихвен процент на Фед "вероятно е в своя пик за този цикъл на затягане" и Фед вероятно ще намали лихвите "в някакъв момент тази година", каза Пауъл, като същевременно добави, че все пак ще отнеме време, за да се види дали данните подкрепят облекчаване на паричната политика.

Макар и очаквано, решението на Фед беше удар за инвеститорите

Съобщението на FOMC и коментарите на Пауъл бяха удар за инвеститорите, които очакваха намаленията на лихвите да започнат още през март. Референтният овърнайт лихвен процент по кредитите на Фед е в диапазона 5.25%-5.50% от миналия юли.

Американските акции паднаха, докато вратата за долара (индексът ICE Dollar) се отваря за кошницата от основни валути и американската валута ще има продължителен възходящ тренд. Доходността на държавните облигации на САЩ също спадна.

"Ясно е, че Федералният резерв не бърза да отслабва толкова бързо паричната си политика, колкото пазарите искат, като все още са необходими обещаващи данни за инфлацията, за да се отвори първото намаление на лихвите", каза пред Ройтерс Майкъл Браун, пазарен анализатор в австралийския онлайн брокер Pepperstone.

Но Федералният резерв също кимна като знак за потвърждение относно опасенията за заетостта в своята мисия. Равнището на безработица през декември остана на 3.7%, докато данните, публикувани във вторник, показаха устойчиво високо ниво на отворени работни места, които скочиха над 9 милиона миналия месец, доста над съотношението на работните места към търсещи работа, наблюдавани преди пандемията COVID-19 (повече от 1.4 нови работни места за всеки безработен, търсещ работа).

И все пак Проучването за свободните работни места и текучеството на работната сила (JOLTs на Бюрото по трудова статистика на САЩ) също показа, че процентът на напускащите работа заети, продължава да остава под нивото, наблюдавано преди пандемията, когато хвърли пазара на труда на САЩ в хаос.

Икономистите смятат, че процентът на напусналите работа е мярка за способността на работниците да сменят работата си за по-високо заплащане, което го прави заместител на промените в разходите за заплати и обезщетенията при безработица - като настоящите данни сочат облекчаване на натиска върху разходите за труд в съответствие с продължаващия напредък в общата инфлация.

Залози за намаляване на лихвата

Други статистически данни може да тласнат Фед в другата посока. Скорошно проучване на Conference Board (базирана в Ню Йорк организация с нестопанска цел, в която членуват 1000 публични и частни корпорации и лица, обхващащи 60 държави) показа скок на потребителското доверие до двугодишен връх, нещо, което може да сочи към продължаващи потребителски разходи в момент, когато членовете на борда на централната банка все още смятат, че лихвата не трябва да се намалява.

"Инфлацията върви към целта от 2%, но данни като тези предвещават по-бавен напредък... и може да забавят първото намаление на лихвите", каза Орен Клачкин, икономист в британската Nationwide (седмата по големина кооперативна финансова институция с над 16 милиона членове, вкл. и най-голямото строително дружество в света).

Рисковете за постигане както на целите за заетостта, така и на инфлацията "се движат към по-добър баланс", каза в съобщението си централната банка, слагайки край на приблизително две години, през които Фед беше пристрастен към повишаване на лихвите и рисковете, породени от ескалиращите потребителски цени.

"При разглеждането на всякакви корекции на целевия диапазон за лихвения процент по федералните фондове, Комитетът внимателно ще оцени входящите данни, променящите се перспективи и баланса на рисковете", съобщи FOMC, имайки предвид лихвения процент на централната банка.

Предишното изявление на Фед, публикувано на 13 декември, изложи условията, при които ще обмисли "всяко допълнително укрепване на политиката", което изключва всякакво разглеждане на намаления на лихвените проценти.

Банковата система не се споменава

В изявлението на Фед от сряда не се споменава здравето на банковата система за първи път, откакто беше принуден да я подкрепи миналата година след поредица от фалити на регионални банки. Фед също така премахна препратката към по-строгите финансови и кредитни условия, които вероятно ще натежат върху икономическата активност, наемането на работна сила и инфлацията.

Въпреки че изявлението не насочи инвеститорите и обществеността към конкретна дата и темп на предстоящите намаления на лихвените проценти, в съобщението до медиите беше отбелязан текущия лихвен процент като връх на агресивен цикъл на затягане на паричната политика, който започна през март 2022 г., когато ценовият натиск започна да нараства значително. Инфлацията достигна своя връх от 40 години, само няколко месеца по-късно.

Сега инфлацията вече е близо до целта на Фед след седем месеца на нарастване (инфлацията в САЩ през декември се повиши повече от очакваното до 3.4% от 3.1% в предходния месец), докато икономическият растеж на САЩ и пазарът на труда остават до голяма степен непокътнати.

Икономическата активност "се разраства със стабилни темпове", каза Фед в сряда. Увеличението на работните места "остава силно, а нивото на безработица - ниско". Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с 3.3% на годишна база през последното тримесечие на миналата година, като по този начин най-голямата икономика в света отбеляза по-силна от очакванията 2023 година. Макар че темпът на растеж през четвъртото тримесечие е по-бавен от отчетения през предходните три месеца ръст от 4.9%, това означава, че икономиката на САЩ е надминала очакванията за 2023 година, през която се очакваше застой.

Фед не публикува нови икономически прогнози на срещата си тази седмица, докато на 12-13 декември миналата година членовете на борда на централната банка предвидиха намаляване на основния лихвен процент със 75 базисни пункта през настоящата година, но не се ангажираха с начална дата, докато няма повече данни, които да показват, че инфлацията е продължила низходящата си траектория, доближавайки се повече до целта от 2%.

Използвани са материали на Ройтерс и Блумбърг.

3e-news.net