Коментари - Министерството на икономиката оповести осемте най-големи кредитополучатели от ББР | Бизнес.dir.bg
назад

Министерството на икономиката оповести осемте най-големи кредитополучатели от ББР

Комисия за прозрачност и контрол на публичните средства ще провери отпускането на всички суми над 1 млн. лв."

Обратно в новината

Коментари - Министерството на икономиката оповести осемте най-големи кредитополучатели от ББР | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма нормална чужда банка, която да раздаде току-така толкова големи кредити.

Всички знаят че най много кредити от ББР е взел Дебелян Пееевски-над 500 милиона. Но той също е взел и над 580 милиона кредити и от КТБ, което го прави кредитен МИЛИАРДЕР. Да попитат Дебелян кога ще връща милиардите.

Бизнесменът от ДПС Делян Пеевски продаде значителна част от имотните си владения, включително прословутия хотел "Берлин" в София, пише "Капитал". Със сделката, осъществена в началото на март, бившият депутат се разделя с фирмата "БЛ - ритейл риъл естейт", която концентрира много от недвижимата му собственост. Тя включва още дипломатическия клуб в Бояна, терена на бившата софийска фабрика на "Булгартабак" и много други. а формалния нов собственик на имотната империя на Делян Пеевски не се знае много. Доскоро на сайта на "Инса ойл" името на Деян Калинов стоеше като търговски представител на групата за Бургас. Самият Георги Самуилов потвърди пред "Капитал", че познава Калинов, но отрече да има общо със сделката. "Всеки може да купува и продава. Момчето си знае, предполагам, работи с кредити", заяви той. "Запазвам си правото на този етап да не коментирам", беше лаконичният коментар от Деян Калинов.

На кого боде очите ББР? Естествено на останалите банки. ББР предлага по-ниски лихви и обира читавите клиенти. Тоест, атаката срещу ББР е на червените банкери от другите банки. Тази атака е срещу най-стабилната банка. И още нещо: Какво значи ""среден и дребен бизнес"". От 2012 година цялото промишлено производство на света може да се обезпечи от един процент от населението. Дали масовият дребен бизнес ще е ефективен и дали ще може да просъществува?

И още нещо: Наличието на ББР принуждава останалите ""частни банки"" да поддържат що годе по-сносна кредитна политика (например, по-ниски лихви, умерени печалби и т.п.)

Тоест, герберастите пак ви хванаха да крадете и сега плюете, лъжете и мажете, тоест.

Че то в тая банка са само калинки от горе до долу. Жени, любовници (мъжки и женски) и деца на активни партийци и бизнесмени от всякакви цветове. Нищо чудно, че кредитите им са раздавани по партийно-мафиотска линия.

Че то във всички банки е така. Не че във всички държавни институции е по-различно.

Голая киска хочет ласки - www.BG17.club

Голая киска хочет ласки - www.BG17.club

Голая киска хочет ласки - www.BG17.club

Фирмите са свързани с БСП и ДПС, още от времето на Тройната коалиция. ББР да не гръмне като КТБ? Трябда да се проверят обезпеченията на кредити за тези 8 фирми. Да не се окаже, че банката е де факто в ръцете на тези олигарси? Като нищо скоро може да думнат банката и ще я препишат на управлението на служебното правителство на Радев и БСП. Сметките и офшорите на тия дето са подписвали също. Не са ясни към момента какви са задълженията на тези фирми или собствениците им.

Голая киска хочет ласки - www.BG17.club

Ровете яко, но такава воня ще ви удари, че ще изпоприпадате.

PEYTSCH

Като сте почнали със снемането, дайте сега инфо и за непраните гащи, слипове и прашки на Радев и Радева. Прозрачност е демокрация, нали?

След тази статия поне прочетох Закон за малки и средни предприятия, а и разбрах, че тази банка съществува - досега не я знаех.

Ай, стига толкова, всички знаят, че през ББР и компания се разкешват, чисти пари където трябва! /нямам предвид Бойко/ Световната политика е по мръсна от нашата тук, и по скъпа! Ко повтаряте, Боко, Шиши, Гела, Божков т.н. И Ниновица и Радев и оня мишок Ицо са напълно наясно, както и всеки един от служебното, виж Славчо и Тошко са още на Междузвездни войни, епизод едно!

Не точно по темата – през ББР вървят и плащанията по Националната програма за енергийна ефективност – и там над два милиарда от държавния бюджет за стиропор, боя и прозорци.

Техномаркет - Шиши, Булгартабак - Шиши, Параходството - Шиши, оная компания, за пътищата - не съм много сигурен, ама май пак Шиши... Някой по-долу питаше какъв е проблема - ами тая банка трябва да дава кредити ОСНОВНО на малки и средни фирми, КОИТО СА ГРЪБНАКА НА ВСЯКА ИКОНОМИКА. А не на един успял млад нъж на 33 (поне така се рекламираше Дебелян преди известно време). Потресаващо... а аз си търся как да си задържа 20-те човека, на които вече едва плащам...

Парагодството е Домуса, Слънпев Ден - Гергов Свинаря ;)

Банкянеца и Пеевски добре са плюскали. Простите им гласоподатели ще плащат. И децата им!

И техните деца!

Те да плащат. Все тая. Лошото е, че и нашите деца, внуци и правнуци ще им плащат.

Според мен, нормалната практика е първо да се правят проверки и след това да се изнася информация. Реално има ли нарушения?

Би било добре Комисията да обърне внимание и на обезпеченията на тези големи кредити – има ли ги, реално ли е оценена стойността им, вписани ли са. Банката, макар и държавна и работеща по специално създаден Закон за българската банка за развитие, работи по Закона за кредитните институции и наредбите на БНБ, както и подлежи на банков надзор. Интересно е кога за последен път Банков надзор е правил ревизия/надзорна проверка на кредитния портфейл на ББР, Комисията би трябвало да поиска информация от Банков надзор. Да не излезе, че предоставянето на тези кредити е не само неморално и не в интерес на ББР и държавата, а и нещо и по-сериозно. Интересни са и дъщерни дружества на ББР -Националният гаранционен фонд, ББР Микрофинансиране, Фондът за капиталови инвестиции, ББР Лизинг и ББР Факторинг.

100% има заем обезпечен с пилета !!!

Чудя се, защо имате глави на раменете си, като не ги ползвате! България е една голяма пералня за мръно бельо от цял свят: САЩ, Русия, ЕС....! Тук гащите се изпират и чистички поемат по света, няма Боко, няма Чоко, Шиши, Миши и бакшиши, от тая зависимост няма кой да ни отърве, вече се прочухме като много точни, това е основният износ на страната- продукция от чисти гащи!

Закривай гербавата банка!!!

Ако кредитите бяха за фирми на Прокопиев нямаше да има проблем.

Души работят в тези компании, що не кажете, калинки фуражкови? Да фалират ли?

Що да фалират? Ще си вземат кредити от другите банки на нормална лихва като за големи компании, а не да ползват преференции и облекчени условия по кредити от банка създадена да подпомага малкия и среден бизнес. Вдяваш ли или ... какво изобщо коментираш неща от които хал хабер си нямаш?

Как очакваш да вдява, той си е гербав трол и за постването на такива плиткоумни "опорки" получава надника си!

Ах, ах, ах! Как удобно пропускат и в тази поредна оакана медия да споменат определени имена. Освен да оповестят имената на компаниите, можеха и да кажат с кого за свързани. Ето една справка за незнаещите: Кредити с размер над 140 млн. лв.: Слънчев ден АД (свързана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски) Благоевград- БТ АД (свързана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски) Роудуей кънстракшън АД (свързана с Румен Гайтански-Вълка) Кредити с размер над 115 млн. лв.: Маркет инвестмънт АД (Техномаркет) - (свързана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски) Интернешънъл инвестмънтс ЕАД - (свързана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Преди 2 г. придобива петзвездния хотел Miraggio Thermal Spa Resort в Халкидики, като по информация на "Капитал" експозицията на ББР е около 120 млн. лв.) Кредити с размер над 60 млн. лв. Параходство БМФ АД (собственост на братя Домусчиеви) Транспект АД (компания създадена да изкупи и рефинансира закъсалия автобусен превозвач "Юнион Ивкони" и част от "Етап адрес" с финансиране от ББР). Инса Ойл ЕООД (собственост на вносителя и търговеца на горива Георги Самуилов, който внася през пристанището на Кирил Домусчиев в Бургас. От години множество източници твърдят, че петролната компания ползва подкрепата на Делян Пеевски, като Самуилов отрича да се познават. )

така като гледам всичките са малък и среден бизнес :-))) Изглежда фирмите с оборот по 5 -10 - 15 милиона годишно са микропредприятия по разбирането на чиновниците в ББР и затова не им отпускат кредити - извън обсега са на малкия и среден бизнес т.е. прекалено малки са :-)))

Тъкмо щях да правя подобно обобщение относно кой зад кое стои и Космо ме изпревари.. :) Иначе така си е в БГ, нашият "бизнес" е съставен от субекти спадащи към олигархичния тип а не предприемчиви хора които да създадат конкурентна стока или услуга.. Докато власт и "бизнес" са така непрозрачно омотани в схеми с парите на данъкоплатците, трудно ще продължи БГ напред и ще сме постоянно в статистиките за неблагоприятно за инвестиране място с висока корупция. Няма нужда да обяснявам защо пиша "бизнес" в кавички..

Защото по търговски регистър не е така

"Слънчев Ден" е на ГЕРГОВ,"Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)" - на ПЕЕВСКИ,а "Параходство БМФ АД" на ГЕЛА.Останалите 5 някой друг да допълни...Още нещо не ясно има ли,ГЕРБАВИ?

Беше на Гергов, но от 2-3 години не е.

Да дадеш на дебелото прасе над 140 млн, лв за да съсипе един цял много печеливш отрасъл е престъпление за разстрел. И в момента всеки ден се опаковат и изчезват в неизвестна посока уникални линии за цигари от Благоевград-БТ.

Шиши е малък и дребен.

Булгартабак тия кредити за заплата на нощния пазач на празните сгради ли е теглила или развива неква огромна дейност за която не знам....на там върви и Техномаркет май, а Руменчо и Кирчо са ясни....кво станА с незаконния строеж на Искър?

Слънчев ден АД, - Пеевски Благоевград- БТ АД - Пеевски Роудуей кънстракшън АД. - Пеевски Маркет инвестмънт АД (Техномаркет) - Пеевски Интернешънъл инвестмънтс ЕАД - Пеевски Параходство БМФ АД - Киро Гела Транспект АД Инса Ойл ЕООД.

Говорят за 1 милиард - показват 300 милиона.

Като не можеш да сметнеш сбора на няколко числа какво си седнал да коментираш? Неграмотен глупак!

Цитат: "...а се дава почти 1 милиард на 8 човека" После се изброяват кредити на стойност 315 милиона. Извинете, аз съм тъпа куха лейка, но много мразя такива манипулации.

За лейката си абсолютно прав. Три фирми по над 140млн = 420млн. (минимум) ; Две с по над 115млн = 230млн. (минимум); Три с по над 60млн. = 180млн.(минимум); Общо: 850млн (минимум) Тези 6 бр. които са ти харесали поста - няма да коментирам.

1 000 000 000 изсипани в чекмеджето на ДП и 2-3 по-малко ортаци на Боце? С тези пари е можело да се спасят към 50 000 малки фирми. Това са към 50 000- 100 000 български семесйтва. Разбрахте ли сега, защо сега защо у нас се раждат по 30-40к помалко деца отколкотоп реди мутренското безправие? Това са към 450-500 000 по-малко деца на тази територия. Дебелаците са ги излапали тези дечица. Хванете сега весички герберунгелски чиновници и ги наврете в миша дупка от А до Я!

Това са Кредити , а не подаръци .

А връщат ли се по график?

Да .

А имат ли реално обезпечение? А то остойностено ли е по пазарни цени? А има ли гратисен период и колко е той? И още много въпроси към банковия надзор, КФН, Министерски съвет и министъра на икономиката като принципал на банката и т.н....

Кои са останалите фирми? Защо се крият техните имена? Да не са на наши хора?

Прочетох една глупост че сумата от 1 милиард лева не била толкова голяма.... Тоя дето го е написал нормален ли е?!

Камък върху камък няма да остане в тая държава!

След като има мутра върху мутра…

Да питат Стамен Янев, който до оня ден беше председател на Надзорния съвет на ББР: https://bbr.bg/bg/stamen-yanev/.

Това ясно, ама сега какво правим: ще им ги опрощаваме ли, ще я фалираме ли, бизнеси ли ще затваряме..? Шефът на надзора на ББР, стана шеф на инвестиции, ами питайте него, вие гарантирахте за хората си, казахте, че ги познавате, че са професионалисти! Кой, ако не Стамен Янев ще знае повече, ваш човек!?

Какъв процент от общо раздадените кредити са тези един милиард лева? *( макар да звучи много - сумата не е толкова голяма за една банка). И къде е престъплението? Да не би целта пак да е разрушаване на бизнеси (разбирай - и работните места)?

Банката е създадена за да подкрепя семкаджии... а са давали пари на картели.

Всичко друго да им простим, само за тази далавера трябва да им изгният кокалите по зандамите на всички замесени.

Излиза че ББР е нещо като плаващите пясъци... изглежда добре докато не стъпиш отгоре и. А колко ли още скрити мини са оставили от ГЕРБ дори и те самите едва ли могат да си спомнят;)

"Слънчев ден" АД е на пловдивския бизнесмен и функционер на БСП Георги Гергов, ортакът на Радев. Двамата ги има на една снимка с Деситу и Весела Лечева.

Гергов призна за тайна договорка между БСП и ГЕРБ! Борисов беше съгласен, но Корнелия ме изгони,

Тъпо! От 1 година Слънчев Ден е на Пеевски! На Гергов затова му дадоха 45 милиона за Варненската дупка, за да подари Слънчев ден на Пеевски. Пеевски така взе и хотел Ястребеж от Емо Крумов

"големия обществен интерес". Кеф - с герберските номера по тяхната глава... Чудесен "малък" бизнес :)

Значи едни 8 "малки" фирми вземат над 1 милиард кредити, вместо 50 "средно големи" фирми да вземат по 2 милиона за развитие, страшни сте пичовееее, кефите ма! И е законно де, да раздаваме държавни пари, и сметките ви на кайманите те са законни...

110 милиона за избори и 57 милиона за машинки разследване нещо? Радев от заплати е получил почти милион, ако сложим заплатата на Десислава Радева е над милион, значи ако тези корпорации като слъчнев ден са получили 140 милиона , а един Радев и една Деса околко два милиона, кое е по подсъсимо и кое подлежи на проверка. Казва се че ще проверяват всеки са над един милионз ЗАЕМ, а такива взели над милион без Заем като Радев??

Шиши, ти ли си?

Kliment

Как ги сметна тези пари, дай нещо официално не изсмукани от пръстите числа

Заплатата на Президента се определя от закон. Радев си върши достатъчно добре работата като представител на народа и доказателство е високия му рейтинг. Смешника-пастирка каква заплата е получавал според вас, при условие че одобрението му малко след избирането му стигна нечувани НИЗИНИ, дрънкаше само глупости и цялата страна му се смееше?

Баси, то положението (корупцията) било по-зле от очакваното!

за техномакерт може- за други -не. преди месеци имаше файзер за някои фирми, за хората -не. вашта майка мръсна герберска!!!!!!

Yann

Ето защо киро-гела е такъв защитник на тиквето... Нали виждате колко са получили БМФ като кредит? И това е само капка в морето....

Хаха, точно. Не беше ли такава сумата, която искаха да им опростят с един лобистки закон. Тогава Радев наложи вето, едно от малкото, които минаха. Явно Боцко е намерил друг начин да се реваншира на Гела.

Фирма от Кумгейт гръмна корупционния скандал, в който Шпигел замеси Меркел и Борисов Фирмата, заради която с нова сила избухна корупционният скандал с поръчки и доставки на маски в Германия, а списание Шпигел замеси в него не само канцлера Меркел, но и експремиера Борисов, се оказва собственост на родата на депутата от ГЕРБ в последното 45-о Народно събрание Делян Добрев. Това сочат данни от търговския регистър. Напомняме, че Даниел Гаргов, който е собственик на фирмата, беше шеф на финансовата комисия на общинския съвет в Хасково като общински съветник на ГЕРБ. Неговата съпруга пък оглавяваше финансовата дирекция на общината в областния град. Тя е първа братовчедка на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който поради гръмването на скандала Кумгейт напусна миналия парламент. Семействата са толкова близки, че в купените на скандално ниски цени техни софийски жилища – придобити са поне 5 пъти под пазарната стойност, които пък влязоха в скандала Апартаментгейт, са си и съседи. Родата се отличи и при друг скандал – санирането. Класира се на трето място от всички придворни фирми в цяла България по усвояване на тези грешни пари, където надуването на сметките беше средно 4 пъти, а при най-скромните – поне 2-кратно спрямо реалните стойности на топлоизолацията. Голямото източване числеше 1 млрд. лв. От тях 102 млн. лв. усвояват само в първите 2 години саниране фирмите от Кумгейт – съпругът на първата братовчедка на депутата Делян Добрев и бившият депутатски съдружник и контрабандист на цигари с тяхната....

Шпигел,та Шпигел! Шпигел може да е немски вестник,но е замесен в много скандали. През 2018 репортер от вестника си е признал за измислици по 14 публикувани материала,справка Уикипедия на английски и немски. Вие кво си мислите,че като е чуждестранен печат всичко е 100% достоверно?

Основната дейност на банките не беше ли да отпускат кредити? Какво чудно има? Друг е въпросът, ако са отпуснати само на тези дружества и са пренебрегнати други. Или ако някое от дружествата не си връща кредита. Но не пише такова нещо.

Абе важно е, че новото министерче е завършило Харвард и че дали едни милиони (за което той разбрал от журналистите, а каквото каже журналст, не може да не е истина) и клакьорите мисирки услужливо почнаха да тиражират.

Само че тая банка е по-особена, тя трябва да подпимага малкия и среден бизнес, a не да раздава кредити на Пеевски и Киро Гела. Между другото, тези на Шиши са просрочени. И кво праим ся?

Как какво, фалитаме я, а виновен е президента, че е гръмнала по него време...

това банка не е търговска банка Това е ДЪРЖАВНА (!) банка, създадена със определена цел, посочена в устава и т.н. а именно - да подпомага малките и средни предприятия. А не "най големите предприятия на нашите хора" това е тънкият момент. Същото ще намерят и в държавното ВиК, и в автомагистрали, и на други места - все гръмки имена и планове, зад които се крие източването на милиони левове народна пара. това е - хич даже не е много сложни или скрито.

Винаги ще има злоупотреби като се раздават държавни пари. Недейте да раздавате пари, оставете частния бизнес да се оправи и негодните фирми да фалират.