Министерството на финансите на САЩ анализира доклада, според който високопоставени служители на Световната банка, включително Кристалина Георгиева, са оказвали натиск върху служителите да повишат позицията на Китай в класацията "Да правиш бизнес" ("Doing Business"), посочи ведомството, цитирано от Ройтерс и БТА.

"Това са сериозни заключения и министерството анализира доклада. Основната ни отговорност е да поддържаме интегритета на международните финансови институции", каза снощи говорителката Александра Ламана, запитана за доклада на юридическата кантора УилмърХейл (WilmerHale) по независимото разследване на случая.

Георгиева, понастоящем управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), заяви в изявление, че отхвърля изводите в доклада.

Световната банка обяви вчера, че е решила да спре изготвянето на годишния си доклад "Да правиш бизнес" заради установени нередности в докладите за 2018 и 2020 година.

В разследване на нередностите при обработката на данни се говори за оказване на "натиск" от страна на високопоставени служители на банката, включително от тогавашния главен изпълнителен директор Кристалина Георгиева, за повишаване на рейтинга на Китай през 2017 година.

Световната банка посочи в изявление, че решението за спиране на класацията е взето след вътрешен одитен доклад, повдигнал "етични въпроси, включително за поведението на бивши служители в борда, както и на сегашни и/или бивши служители на банката" и широко разследване, проведено от УилмърХейл.

В доклада се говори за "пряк и непряк натиск" от високопоставени служители в офиса на тогавашния президент на СБ Джим Йон Ким да се промени методологията на доклада, за да се увеличи резултатът на Китай. Според документа това вероятно се е случило по негови указания.

В доклада се посочва също така, че Кристалина Георгиева и ключовият съветник Симеон Дянков са оказвали натиск върху служителите да "направят специфични промени в точките за Китай" и да повишат мястото му в класацията в момент, когато банката се е опитвала да получи подкрепата на Пекин за голямо капиталово увеличение.

"Фундаментално не съм съгласна с изводите и интерпретациите на разследването за нередности при данните, засягащи ролята ми в доклада "Да правиш бизнес" за 2018 година", посочи Георгиева в изявление, разпространено от МВФ. Тя допълни, че се е срещнала с изпълнителния съвет на МВФ, за да обсъди въпроса.

Ким не отговори на запитванията за коментар, а връзка с Дянков не можа да се установи непосредствено след публикацията, допълва Ройтерс.

В класацията "Да правиш бизнес" за 2018 година, публикувана през октомври 2017 година, Китай се е изкачил със седем позиции до 78-о място след направени промени в методологията спрямо първоначалния проект.

Класацията "Да правиш бизнес" оценява регулаторната среда, колко лесно се започва бизнес, инфраструктурата и други показатели за бизнес климата.

Докладът за установените нередности е публикуван близо две години, след като Георгиева пое ръководството на МВФ, малко преди да се разрази най-голямата икономическа криза в 76-годишната история на Фонда, която бе предизвикана от пандемията от Ковид-19.

УилмърХейл посочва, че е била наета от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), която е част от групата на СБ, през януари да направи преглед на вътрешни обстоятелства, които са довели до нередности при данните. Кантората уточнява, че банката е подкрепила разследването, но то е проведено изцяло независимо.

Според доклада натискът да се повиши позицията на Китай е дошъл в момент, когато ръководството на СБ е било "погълнато от чувствителни преговори" за голямо капиталово увеличение и разочарование на Китай от по-ниския от очакваното резултат.

Георгиева е заявила пред разследващите от УилмърХейл, че "мултилатерализмът е бил поставен на карта и банката би се оказала в много големи неприятности, ако кампанията не постигне целите си", според доклада.

СБ обяви през 2018 г. капиталово увеличение от 13 млрд. долара внесени средства, което увеличи акционерния дял на Китай от 4,68 до 6,01 процента.

УилмърХейл посочва, че Георгиева е посетила дома на мениджъра на екипа, съставящ "Да правиш бизнес", за да получи веществено копие от окончателния доклад, отразяващо промените, повишили позицията на Китай. Тя благодарила на служителя за помощта при "разрешаването на проблема".

Според разследването класацията "Да правиш бизнес" е била заобиколена от "токсична култура" и "страх от ответни действия", а членовете на екипа "са чувствали, че не могат да се противопоставят на нареждане от президента на банката или главния изпълнителен директор, без да загубят работата си".

Неправителствената организация Оксфам приветства решението на да се спре изготвянето на класацията, която според активистите отдавна е насърчавала правителствата да намаляват трудовите регулации корпоративните данъци, за да подобрят мястото си в класацията.

Бившият главен икономист на СБ Пол Ромър първи изрази опасения относно класацията през 2018 година.

Класацията "Да правиш бизнес" е публикувана за първи път през 2002 г. в британското научно издание "The Quarterly Journal of Economics", съставена от международен колектив автори, включително Симеон Дянков. От 2003 г. класацията се публикува от СБ и от същата година вече обхваща 133 страни, оценени по пет показателя, припомня ТАСС. Общ рейтинг с позициите на всички обхванати държави се появява в доклада едва през 2005 година.

Информацията за съставянето на класацията се събира чрез интервюта с предприемачи, анкети сред експерти, проучване на законодателството. През 2020 г. класацията обхвана 190 страни. Целта на рейтинга бе да стимулира страните към промени в законодателството с цел опростяване на воденето на бизнес.

Последното издание на класацията, за 2020 година, бе публикувано на 24 октомври 2019 година.