Лихвите продължават да се покачват: ЕЦБ и централни банки в Европа последваха Фед

Банковите регулатори продължават да затягат паричната политика макар и с отслабваща хватка

Обратно в новината

Коментари - Лихвите продължават да се покачват: ЕЦБ и централни банки в Европа последваха Фед | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

тука банките не бързат но очаквайте ефекта на снежната топка търкаляща се по пистата, пък и вълните в периферията идват със закъснение.

В Булгаристан имаме най ниските лихви в света и най голяма инфлация

Понеже "избягването на рецесия" е основен аргумент против вдигането на лихвите, нека стане ясно - инфлацията ще се нормализира, точно когато дойде рецесия, заради вдигането на лихвите. Механизма е следния: висока инфлация -> вдигане на лихвите -> рецесия (т.е. фалит за слабите, със всички последствия, т.е. безработица, разпродажби и т.н.) -> да, разпродажбите са страдание за много хора, но те са също и високо предлагане на всичко, което насища пазара и съответно сваля цените поради завишено предлагане. Рецесията, както и фалитите са нормални неща в капитализма. Вечния растеж НЕ Е нормално явление в капитализма. Т.е. няма защо централните банки да се притесняват от рецесия.. Е това важи за институциите. Самите банкери са се осрали до ушите и най-вероятно имат за какво да се притесняват.. ама да си централен банкер е рискова дейност... затова и заплатите са им такива.

Грешите. Този път ще има рецесия и инфлация едновременно, защото парите няма да влизат през банките, а през социалните системи. Колкото повече фалират и остават без работа, толкова повече ще печатат за да покриват социлани разходи. Краят е хиперинфлация или война. Може би и двете на куп ще ни бъдат сервирани.

Това, което написах е това, което е редно да се случи, а не какво ще се случи. Да започнем отзад напред - понеже централните банкери ги е страх за живота им, вместо да вдигнат лихвите, те ще се опитат да направят точно това, което вие пишете - с максимални усилия за минимизиране на инфлацията (т.е. целеви помощи, ваучери). Ваучерите са пари с ограничения (ограничения за срок, по време, по търговска мрежа и т.н), т.е. те не вдигат инфлацията в общия случай.. или поне ограничават ефекта. Това са точно C B D C. C B D C дават възможност за прецизно управление на инфлацията в реално време. Това спасява задниците на централните банкери, но с цената на свободата на потребителите да харчат парите си. Целта е "удобен" контрол на потреблението, вкл. чрез подходяща промяна на потребителските навици.

В случай, че се изпусне контрола върху процеса, да, следва война и/или хиперинфлация. Затова е толкова деликатна ситуацията. Използват се всички налични технологии, за да не се стигне до война. В случая борбата е кой да плати сметката.

"заради ръста на разходите за електроенергия вследствие на войната в Украйна" Не че нещо, но послъгвате здраво. Цените на електроенергията тръгнаха нагоре поне 6 месеца преди началото на войната в Уракйна и причината е наливането на милиарди в "зелени" идиотии. Освен това, повишаването на лихвите НЕ Е "безпрецедентно затягане на паричната си политика,", а само леко ограничаване на кредитирането. Все пак лихвите са на ниво смао коло 2 %. което не нещо съвсем нормално. Преди това бяха ненормални нивата им. :-)

Яко си се набутал с кредити и имоти щом под всяка статия плашиш с хиперинфлация.

Хиперинфлацията решава проблема, ако ти се индексират и доходите. В случая, поради големия обхват (процеса не е изолиран само в България, а в цялата икономоческа зона на Колективния запад) по-скоро няма да е хиперинфлация. Ще е комбинация между нормална инфлация, (дигитален) тоталитаризъм (C B D C), размирици.. може би война.

Далеч преди да започне войната Путин започна да "подгрява" с ограничаване на доставките на газ. Още от пролетта на 2021 г. А през лятото и есента вече имаше дефицити и цените тръгнаха нагоре.