Кубинското правителство и Парижкият клуб, обединяващ страните кредиторки, се споразумяха на Хавана да бъде отпуснат допълнителен срок за погасяване на някои плащания по външния й дълг, предаде Франс прес.

Това споразумение дава допълнително време на Куба да погаси плащания, дължими по договореност от 2015 година, като се запази текущият размер на тези суми, се посочва в съвместно комюнике на кубинското правителство и кредиторите от Парижкия клуб, разясни БТА.

Споразумението между Куба и Парижкия клуб през 2015 година опрости 8,5 милиарда от дължимите 11 милиарда долара. Останалата част от дълга бе конвертирана в инвестиционни проекти или трябваше да бъде погасена на вноски до 2033 година. По тази схема Куба трябваше да изплати 85 милиона долара през 2020 година.

Финансовите трудности попречиха на Куба да погаси навреме вноските си през 2019 г. и накараха властите в карибската страна миналата година да поискат мораториум до 2022-а.

Парижкият клуб обаче прие само едногодишна отсрочка със задължение за последващо предоговаряне на условията.

Срещата между Куба и представители на правителствата на страните от Парижкия клуб имаше за цел да бъде договорен нов график за изплащане.

Двете страни потвърдиха готовността си да запазят споразумението от 2015 година и ангажимента си да осигурят цялостното му изпълнение, тъй като то е позволило нормализиране на финансовите отношения.

Групата на кредиторите на Куба включва Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Италия, Япония, Нидерландия, Испания, Швеция, Швейцария и Великобритания.

Кубинската икономика се сви с 11 процента през 2020 година - най-големият спад от близо 30 години, под влиянието на американските санкции и липсата на туристи заради пандемията от коронавируса, припомня АФП.

Държавният дълг е достигнал 132,5 милиарда песос (5,5 милиарда долара), според официалните данни.