Американският долар рязко поскъпна още снощи, като продължи възходящия си тренд и в сряда, движейки се до най-високите си нива от три месеца, тъй като председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джеръм Пауъл предложи пред банковата комисия на Сенатапо по-агресивна перспектива за паричната политика на централната банка, отколкото пазарите очакваха. 

Еврото се понижи с 0.02% до 1.0544 долара, като слезе под границата от 1.06 долара за пръв път от осем седмици, тъй като инвеститорите се втурнаха към долара на фона на нарасналите очаквания признаци, че Фед може да ускори темпото на затягане на паричната политика. Участниците на пазара усвоиха и ястребовите забележки от няколко членове на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ), като Робърт Холцман, който призова за още четири увеличения на лихвените проценти от 50 базисни пункта за борба с инфлацията, а президентът Кристин Лагард каза, че увеличението с 50 базисни пункта през март (срещата на ЕЦБ е насрочена за 16 март) "много, много вероятно ". Данните от миналата седмица показаха, че инфлацията в еврозоната се е понижила до 8.5% през февруари, в сравнение с пазарния консенсус от 8.2%, докато основният лихвен процент достигна ново рекордно ниско ниво.

Британският паунд отслабна с 0.03% до 1.1824 долара, докосвайки най-слабото си ниво от ноември 2022 г. Пазарните очаквания са Банката на Англия (BoE) да повиши лихвените проценти с нови 25 базисни пункта този месец, преди да прекрати цикъла на затягане на паричната политика.

Японската йена също е сред губещи световни валути, като спадна най-много, с 0.31% до 137.56 йени за долар. Йената продължи да отслабва, повишавайки перспективите пред тежките за износ индустрии на Япония и превръщайки японските активи по-привлекателни за чуждестранните инвеститори.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:00 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.

3eNews