Лихвите по основните облигации на Великобритания днес преминаха на отрицателна територия за първи път в историята, след като инвеститорите заложиха на сигурното, за да се защитят от предполагаемия икономически шок от коронавируса, предаде Ройтерс.

При отваряне на пазара доходността по дълговите книжа с падеж след две, три, четири, шест и седем години стана отрицателна. Около час по-късно се върна на положителна територия, сочат данни на Рефинитив (Refinitiv).

Междувременно лихвите по германските облигации, също определяни като сигурно убежище, удариха нови рекордни минимуми, а доходността по италианските дългови книжа скочи.

Лихвата по 10-годишните германски облигации се понижи до минус 0,863 на сто, а по 30-годишните - до минус 0,6 на сто.

Доходността по двугодишните италиански дългови книжа скочи до 0,646 на сто - най-високо от юни 2019 година. По 10-годишните е 1,25 на сто.

Разликата с доходността по германските книжа (т. нар. спред) прехвърли 200 базисни пункта за първи път от август 2019 година.

Очакванията за инфлацията в еврозоната за първи път спаднаха под 1 процент, което е далеч от целта на Европейската централна банка за темп близо до 2 процента.