Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатори и частните оператори. Това е станало ясно по време на проверка от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция, разкри нейният директор Георги Начев пред журналисти. Вследствие на това 210 милиона лева не са постъпили в бюджета от частните лотарийни игри.

Вижте снимки

По-рано днес екип на прокуратурата влезе в Комисията на хазарта.

Снимка: Bulphoto

Агенцията за държавна финансова инспекция прави проверка за работата на Държавната комисия за хазарта за периода от 2014 до 2019 година, допълни Начев.

Към момента интересът по отношение на ДКХ е голям и затова АДФИ дава информация за финансова инспекция там.

Финансовата инспекция се прави от 16 декември по министерско разпореждане. С постановление на Специализираната прокуратура малко по-късно се прави проверка за законосъобразността на дължими сума от такси и вноските за социално отговорно поведение от хазартните оператори и осъществения контрол от 2014 до 2019 година, каза Начев.

Снимка: Bulphoto

Приходите от такси са повече от 500 млн. лева Таксата за моментната лотария е 15 процента от залозите. Единственият оператор който заплаща тези 15 процента е държавното предприятие "Български спортен тотализатор". Останалите плащат 20 на сто от комисионните за участие - на практика има два вида плащания, формирани по различен начин. Към момента има информация само за моментната лотария, уточни Георги Начев. Ако останалите оператори са плащали за моментната лотария по начина като държавното Тото, то сумата от такси е щяла да бъде с около 210 милиона лева повече, подчерта той. Сумата ще се вдигне след получаване на информацията и за останалите видове хазартни игри.

АДФИ иска справки от ДКФ за плащанията от операторите по месеци. Засега тази информация се чака и след около месец ще има окончателни резултати, каза Начев. Той не пожела да коментира дали е законно таксите от операторите на хазартни игри да се плащат по два различни начина.

По-късно от Евробет" ООД, "Национална лотария" АД и Българската асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ) излязоха с обща позиция. 

Ето како обявиха те: 

Днешното изявление на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев потвърди, че частните оператори в игралния бизнес не са извършвали нарушение на закона, който определя събирането на такси. С такава позиция излязоха от Евробет" ООД, "Национална лотария" АД и Българската асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ), след като шефът на АДФИ обяви по-рано, че комисията по хазарта е разрешила за една и съща хазартна игра държавното тото и организатор на лотарийни игри да заплащат формирани по различен начин държавни такси, изчислени на различна основа.

"За проверявания период от 2014 г. до 2019 г. са внесени 500 млн. лева. В допълнение директорът призова да се спрат спекулациите по темата, които уронват престижа на целия сектор. Както винаги сме заявявали, българските институции получават пълна подкрепа от нас в извършваните от тях проверки за установяване на безспорната истина", се казва още в позицията.