Народната банка на Китай (People"s Bank of China) днес за първи път от 10 месеца понижи още две ключови лихви в опит да подкрепи растежа на втората по големина икономика в света, предаде Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Лихвата по едногодишните кредити за първокласни кредитополучатели е намалена с 10 базови пункта от 3,65 процента до 3,55 процента, а лихвата по петгодишните кредити за първокласни кредитополучатели - също с 10 базисни пункта, от 4,3 процента до 4,2 процента.

Сами по себе си, пониженията с 10 базисни пункта са твърде малки, за да доведат до голяма разлика в паричните условия, особено предвид че пазарните междубанкови ставки вече са под референтните. Народната банка на Китай обаче използва промените като инструмент за подаване на сигнали, като основната работа се извършва чрез други инструменти като корекции на изискванията за поддържаните резерви и квотите за банкови заеми, посочват Джулиън Евънс-Причард и Джъчун Хуан от "Кепитъл икономикс" (Capital Economics).

Ройтерс отбеляза, че търговията на дребно и заводският сектор се затрудняват да поддържат темпа, отбелязан по-рано през годината, както показаха напоследък икономически данни.